Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επεισόδια μνημόσυνο Γρίβα

Συμπλοκές, μάχες σώμα με σώμα, πετροβολισμοί, τραυματισμοί και ζημιές σε περιουσίες, στο μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό. Εξίσου εκρηκτική η κατάσταση η επόμενη ημέρα με εκατέρωθεν βολές για την αναζήτηση των ευθυνών. Έξω φρενών ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ ο οποίος προειδοποιούσε από μέρες τις Αρχές. Εξαπολύει μύδρους η «ΙΣΟΤΗΤΑ», δεν είχαμε ολόκληρη την εικόνα απαντά το ΤΑΕ Λεμεσού.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» παρενέβη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Γιάννης Σπανός, λέγοντας πως όταν απευθύνθηκε από μέρες στην Αστυνομία, τον διαβεβαίωναν ότι θα λάμβαναν τα δέοντα μέτρα. 

Ανέφερε ότι και την ημέρα του μνημοσύνου φαινόταν ότι οι οπαδοί των δυο ομάδων θα συγκρούονταν, ο ίδιος ο Σύνδεσμος το περίμενε, και αυτό που έλειπε ήταν απλά η αφορμή. «Ήταν βέβαιο ότι θα υπήρχαν οι αφορμές που επιζητούσαν οι ταραξίες» σχολίασε ο κ. Σπανός.

«Δεν είχαμε ενημέρωση για τον όγκο των οπαδών από Λευκωσία»

Επιβεβαίωσε την λήψη επιστολής από τον Σύνδεσμο η Αστυνομία Λεμεσού, η οποία ωστόσο «ρίχνει» την ευθύνη στο ότι δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση για τον όγκο των οπαδών που θα έφτανε από την Λευκωσία για το μνημόσυνο.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρη Κυριάκου, είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα με αστυνομική παρουσία 80 μελών της Δύναμης, δυο αντιοχλαγωγικές διμοιρίες καθώς και ιπτάμενα μέσα για επιτήρηση της εκδήλωσης. «Υπήρξε ομαλή κατάσταση μέχρι την άφιξη των οργανωμένων από την Λευκωσία» συνέχισε ο κ. Κυριάκου, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η εξέλιξη που δημιούργησε νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, πληροφορήθηκαν μόνο με την άφιξη περίπου 200 ατόμων στην Λεμεσό, τα οποία ξεκίνησαν πεζοί από τον χώρο που στάθμευσαν να κινούνται προς το κρησφύγετο.

Σε σχέση με τους τραυματίες Αστυνομικούς, αυτό προέκυψε γιατί μπήκαν στην μέση των αντιμαχόμενων μερών, σε μια προσπάθεια να εξωθήσουν την μια από τις δυο ομάδες από τον περιφραγμένο χώρο. Εφτά συνολικά αστυνομικοί τραυματίες, οι δυο εκ των οποίων σοβαρά σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Ενώ σε σχέση με τις ευθύνες που καταλογίζονται στην Αστυνομία, ο κ. Κυριάκου απάντησε

Αν υπήρχε ενημέρωση για τον όγκο, θα υπήρχε ανάλογος σχεδιασμός

«Πολύ διαφορετική εικόνα»

Λάβρος για την επίσημη ενημέρωση που δίνει η Αστυνομία εμφανίστηκε στην εκπομπή ο πρόεδρος του Αστυνομικού Κλάδου «ΙΣΟΤΗΤΑ», ισχυριζόμενος ότι «παρολίγο να χάσουν την ζωή τους πέραν των δέκα συναδέλφων».

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, ένα μέλος της ομάδας Ζ το έριξαν από την μοτοσικλέτα και τον κτυπούσαν, ενώ έναν άλλον τον πυροβολούσαν με αεροβόλο πιστόλι. «Αν μεταφέρων τα τηλεφωνήματα που δέχομαι από συναδέλφους στην Λεμεσό, πολύ φοβάμαι ότι έχω πολύ διαφορετική εικόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε έντονο ύφος ανέφερε ότι «τους στείλαμε σαν αρνιά σε σφαγή» και πως οι Αστυνομικοί της πρώτης γραμμής «για 30 ευρώ διακινδυνεύουν την ζωή τους». Ζητώντας ασφάλεια και άμεσα μέτρα από την ηγεσία της Δύναμης.

Με την απάντηση της Αστυνομίας να έρχεται λίγο αργότερα από την Λειτουργό του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, Ελένη Κωνσταντίνου να δηλώνει ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός εκπονήθηκε στην βάση του χώρου της εκδήλωσης, και των δεδομένων που είχε η Δύναμη ενώπιον της.

Μέτρα ζητά και ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος-ΑΣΔΥΚ

Μέτρα από την Πολιτεία για αντιμετώπιση του φαινομένου των οπαδικών συγκρούσεων ζητά ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, (ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ), ο οποίος καταδικάζει τα απαράδεκτα επεισόδια μεταξύ οπαδικών ομάδων ταραχοποιών, κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου του Γρίβα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κλάδου, είναι προφανές ότι, οι ταραχοποιοί έδρασαν κατά τρόπο οργανωμένο και, για ακόμη μία φορά, επιτέθηκαν κατά συναδέλφων. Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες επιθέσεις σε βάρος συναδέλφων. Οι συνάδελφοι/σες καθημερινά υπερβάλουν εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθούν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στο δύσκολο έργο τους.

Προστίθεται ότι «ελπίζουμε ότι οι τελευταίες συμπλοκές θα λειτουργήσουν ως καμπάνα, για την Πολιτεία, την ηγεσία της Αστυνομίας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Αναμένουμε ότι θα εγκύψουν επισταμένα επί του διαχρονικού προβλήματος, καθώς είναι σαφές ότι, ο χουλιγκανισμός δεν έχει χρώμα, δεν κάνει διακρίσεις και δυστυχώς, προσλαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας».

Σημειώνεται ότι ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ εκτιμά ότι, επιβάλλεται η άμεση λήψη δραστικών μέτρων για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της επικίνδυνης  διόγκωσης των οπαδικών συγκρούσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνεται η δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε κάθε επαρχία, με συνάδελφους οι οποίοι θα έχουν τύχει της απαιτούμενης εκπαίδευσης και θα φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα τα καθήκοντά τους.

Αναφέρεται επίσης, ότι υπό το βάρος των τελευταίων συμπλοκών, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ επαναφέρει το αίτημά του για επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΑΔΙΠΑ), και απευθύνει έκκληση προς την Υπουργό Δικαιοσύνης, τη Βουλή και τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως το μελετήσουν διεξοδικά.