Τηλεόραση Ραδιόφωνο
στάση εργασίας νοσοκομεία

Βελτιωμένη θα είναι η πρόταση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους στον ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον Οργανισμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος ευχήθηκε να είναι μια πολύ καλή πρόταση, ώστε να τη δεχτούν οι συντεχνίες των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι μετά από την παγκύπρια δίωρη στάση εργασίας στα νοσηλευτήρια την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΚΥπΥ θα καταθέσει αύριο τη νέα πρόταση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

Σε δηλώσεις του, μετά από την τελετή παραλαβής ιατρικού εξοπλισμού από το σύνδεσμο Cans for Kids στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η πρόταση θα δοθεί αύριο στον ίδιο και ακολούθως θα παραδοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

«Αρχική συμφωνία ήταν να παραλάβω εγώ την πρόταση την Τρίτη και την ίδια μέρα να τη δώσω στις συντεχνίες. Απλώς σήμερα αποφασίσαμε να δοθεί αμέσως η πρόταση σε μένα, η πρόταση να δοθεί από εμένα κατευθείαν στις συντεχνίες και την ίδια στιγμή να γίνει μια μικρή παρουσίαση από τον ΟΚΥπΥ στα γραφεία του, για να τους εξηγήσουν ακριβώς τι έχουν αλλάξει, σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις που συζητιούνταν, ώστε να ξεκινήσουν εντατικά οι διαπραγματεύσεις», είπε συγκεκριμένα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι σε περίπτωση που υπάρχει περιθώριο για εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας σίγουρα θα το κάνει, ώστε να αποτρέψει τις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις.

Σε σχέση με το ανοικτό μέτωπο μεταξύ ΟΑΥ και φαρμακοποιών, για τις οικονομικές διαφορές που έχουν, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι την Παρασκευή έγιναν αρκετές συζητήσεις επί των διαφορών ΟΑΥ και φαρμακοποιών, για να σημειώσει πως οι συζητήσεις βρίσκονται «σε καλό δρόμο».

«Θα μιλήσω τις επόμενες μέρες με τον Πρόεδρο του ΟΑΥ, με την ελπίδα να δοθεί μια ικανοποιητική πρόταση, ώστε να μην έχουμε οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις από τους φαρμακοποιούς», πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση υγείας του νεαρού Τουρκοκύπριου, ο οποίος διακομίστηκε στις ελεύθερες περιοχές, έπειτα από σοβαρό τροχαίο χθες στα κατεχόμενα και νοσηλεύται στο γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «η κατάσταση του είναι σταθερή, αλλά κρίσιμη».