Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα της Λατινικής Αμερικής επιχειρούν οι ηγέτες της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Αργεντινή και η Βραζιλία ετοιμάζονται να εκδώσουν ένα νέο ενίαιο νόμισμα. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ενδεχομένως να είναι μια κίνηση που θα δημιουργήσει δεύτερο μέγάλο οικονομικό μπλοκ, μετά το ευρώ. Οι δυό χώρες άλλωστε έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το '21 το εμπόριο των δύο χωρών εκτοξεύθηκε στο αστρονομικό ποσό των 26,4 δις δολαρίων.

Οι ανακοινώσεις, σύμφωνα πάνα με το ίδιο ρεπορτάζ, θα γίνουν εντός της εβδομάδας. Έτσι κι άλλιως, το Μπουένος Άιρες επισκέπτεται ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Λουις Ινάσιο Λουλα Ντα Σίλβα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο στόχος του νέου νομίσματος είναι η ενίσχυση της οικονομίας στη Λατινική Αμερική, ώστε να μην εξαρτώνται αυστηρά από το δολάριο για την ανάπτυξη. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν πρόσκληση και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Την είδηση πάντως, επιβεβαιώνει ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών, Σέργιο Μάσσα, λέγοντας στους FT ότι «θα υπάρξει μια απόφαση ώστε να ξεκινήσει όλες τις παραμέτρους που χρειάζονται για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο θα αφορά από δημοσιονομικά ζητήματα και το μέγεθος της οικονομίας μέχρι τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται διαβουλεύσεις για κοινό νόμισμα μεταξύ των δύο χωρών, ώστοσο, εξέφραζε αντιρρήσεις η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας. Πλέον, όμως, αφού και τις δυό χώρες ηγούνται πρόσωπα του κεντροαριστερού χώρου, φαίνεται ότι ο στόχος είναι πιο κοντά από ποτέ. Μάλιστα, σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ακόμη και σήμερα από τον πρόεδρο της Βραζιλίας ο οποίος επισκέπτεται την Αργεντινή.

Πηγή: protothema.gr