Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μητροπολίτης Βασίλειος εγκαίνια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα πως στόχος είναι η παροχή στους πολίτες της δυνατότητας δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μιλούσε κατά τα εγκαίνια έργων στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν την υψηλή βαθμίδα των προτεραιοτήτων που έθεσε η Κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις παροχής υψηλού, ποιοτικού και αποδοτικού επιπέδου ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα, είπε, εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας, αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών και δημιουργίας σύγχρονων και εξελιγμένων Μονάδων και Κλινικών Αναφοράς.

Εγκαινιάστηκαν η επέκταση του νοσοκομείου, η νέα σύγχρονη μονάδα αιμοκάθαρσης και η λειτουργία του Κέντρου Μαστογραφίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Στον χαιρετισμό του, είπε ότι στο πλαίσιο αυτό, και αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, «θέσαμε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της λειτουργίας και την επαύξηση της δυναμικής του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, «αναδείχθηκε εκ των σημαντικότερων κρίκων στην αλυσίδα που στήθηκε για αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας» και εξέφρασε ευχαριστίες στη Διεύθυνση και το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες κλήθηκαν να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους.

Τα έργα επέκτασης του Νοσοκομείου, είπε, ως επίσης η λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης και του Μαστογραφικού Κέντρου που εγκαινιάζονται σήμερα, συνολικού κόστους πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτουν άρτια εξοπλισμένες κτιριολογικές εγκαταστάσεις, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια στους επαγγελματίες υγείας για την επιτέλεση του λειτουργήματός τους.

Την ίδια στιγμή, οι νέες προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας που θα παρέχει το Νοσηλευτήριο, όχι μόνο μειώνουν τους χρόνους αναμονής των ασθενών, αλλά ενισχύουν σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς και δικαιούχους περίθαλψης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και όχι μόνο, διότι καλύπτουν και τους επισκέπτες μιας από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της πατρίδας.

Αυτός άλλωστε, σημείωσε, «δηλαδή η δημιουργία υποδομών, υπήρξε και ο στόχος της ευρύτερης πολιτικής που υιοθετήσαμε, επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα όσον αφορά την υλοποίηση και εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης στον τόπο, να παρέχουμε στους πολίτες τη δυνατότητα δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες στον νυν και στους προηγούμενους Υπουργούς Υγείας, αλλά και τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ, όπως και στον νυν και πρώην Πρόεδρο του ΟΑΥ. Επανέλαβε, επίσης ευχαριστίες στη Διεύθυνση, τη Διευθύντρια και το προσωπικό, στον περιφερειακό Διευθυντή για το έργο που επιτέλεσαν και επιτελούν, και όσους συνεργάστηκαν για την δημιουργία των μονάδων που εγκαινιάζονται σήμερα.

Ευχαρίστησε επίσης τις πολιτικές δυνάμεις για τη συμβολή τους, σημειώνοντας τη δική τους πολιτική βούληση και συναίνεση προς την υιοθέτηση του Γενικού Συστήματος Υγείας η οποία υπήρξε σημαντική. «Αυτό είναι και ένα αίσθημα υψηλής ευθύνης που επικρατεί όταν υπάρχουν δυσκολίες ή όταν υπάρχει η ανάγκη συνένωσης και συναίνεσης», είπε.

Για τις κριτικές, είπε ότι είναι «δικαίωμα στο κάτω κάτω του εκάστοτε Προέδρου, όταν η Κυβέρνηση του επιτελεί έργα να έχει και το δικαίωμα να τα παρουσιάσει, να τα εγκαινιάσει ή να θεμελιώσει έργα, τα οποία έχουν τροχοδρομηθεί».

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχουν και προβλήματα και είναι φυσικό κάθε νέα μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα της έκτασης και του μεγέθους της υιοθέτησης ενός κοινωνικού συστήματος, όπως το ΓΕΣΥ, να παρουσιάζει κατά κανόνα και μειονεξίες ή παραλείψεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, τη συμβολή των ασθενών, των Συνδέσμων Ασθενών, των διαφόρων κατηγοριών, «να βελτιώνεται ώστε κάποια στιγμή να πούμε ότι μπορούμε να περηφανευόμαστε γιατί υιοθετήσαμε ένα σύστημα που λειτουργεί άψογα».

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι όταν ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας πριν από περίπου 18 μήνες, μεσουσης της πανδημίας COVID-19 το νοσοκομείο Αμμοχώστου ήταν το σημείο αναφοράς και η ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε κλίνες λόγω της πανδημίας δεν άφηναν κανένα άλλο περιθώριο, παρά «να ηγηθώ μιας πρωτοβουλίας μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και να τροχοδρομήσουμε τις διαδικασίες σε συνεργασία με τον ΟΚΥΠΥ, ώστε το έργο αυτό να γίνει πραγματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η επέκταση του νοσοκομείου διήρκησε 15 εβδομάδες και αποτελείται από εγκαταστάσεις σε δεύτερο και τρίτο όροφο με 54 κλίνες, ενώ το κόστος ανήλθε στα 1, 6 εκατομμύρια ευρώ, είπε.

Όσον αφορά τη νέα σύγχρονη μονάδα αιμοκάθαρσης που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ασθενών της επαρχίας Αμμοχώστου, ο Υπουργός είπε ότι ολοκληρώθηκε σε εννέα μήνες. «Η ικανοποίηση των ασθενών μας είναι η κινητήριος δύναμη για τη συνέχιση των προσπαθειών για περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ», πρόσθεσε.

Πέραν από τη λειτουργία των Κέντρων Μαστογραφίας σε Αμμόχωστο, Γεροσκήπου και την αναβάθμιση των υπόλοιπων Κέντρων Μαστογραφίας στην Αγλαντζιά, Λινόπετρα και Μακένζυ, το τελευταίο εννιάμηνο το Πρόγραμμα Μαστογραφικού Ελέγχου για Έγκαιρη Ανίχνευση Καρκίνου του Μαστού έχει, μεταξύ άλλων, αναβαθμιστεί με την επέκταση του ηλικιακού ορίου εφαρμογής του, στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, και την εξασφάλιση πέντε καινούργιων ψηφιακών μαστογράφων σε κάθε επαρχία, είπε, εξοπλισμός που εξασφαλίστηκε για ακόμα μια φορά με δωρεά του ΟΠΑΠ τον οποίο ευχαρίστησε.

Για το Κέντρο Μαστογραφίας Αμμοχώστου, είπε ότι αναβαθμίζει τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που προσφέρει το κράτος προς τις γυναίκες της περιοχής και είμαι σίγουρος ότι οι τελευταίες θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα.

Παράλληλα, μετά από την προχθεσινή επίσκεψη στο νοσοκομείο Αμμοχώστου με την ομάδα ορθοπεδικών ιατρών των νοσοκομείων Shriners στην Αμερική, τροχοδρομούνται ενέργειες για τη διεύρυνση της συνεργασίας της κυβέρνησης με τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο Αμμοχώστου – ως σημείο αναφοράς για τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ήδη το πρώτο βήμα έγινε καθώς υπάρχει η θετική ανταπόκριση των γιατρών και ευελπιστούμε, είπε, εντός των επόμενων ημερών να μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα.