Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Πετρίδης Οδυσσέας Μιχαηλίδης Αεροδρόμιο Λάρνακας

Νέο επεισόδιο στο μπρα ντε φερ Υπουργείου Οικονομικών και Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη Συμφωνία Παραχώρησης για την Ανάπτυξη και την Διαχείριση των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου.

Το Υπουργείο Οικονομικών δια του Γενικού Διευθυντή του, ζήτησε με επιστολή προς το Γενικό Εισαγγελέα έρευνα κατά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για διαρροή ψευδών πληροφοριών και αποκάλυψη κρατικού απορρήτου, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο «Φιλελεύθερος».

Σε έντονο ύφος και με ευθείες βολές κατά του Υπουργείου ότι προσπαθεί να δημιουργήσει υπόβαθρο ώστε να μην διερευνηθούν οι δικές της καταγγελίες για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή αστικών αδικημάτων σε σχέση με δύο συμβάσεις που συνήφθησαν με χρηματοοικονομικούς συμβούλους, η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική: «Οι καταγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών είναι πρόδηλα ανυπόστατες και γελοίες. {…} μόνη εξήγηση είναι πως το Υπουργείο πιστεύει ότι, μια τέτοια δική του καταγγελία, θα μπορούσε να αποτελέσει επαρκή δικαιολογία για τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να αποφανθεί ότι, εφόσον και το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει κάποια καταγγελία (έστω και εάν είναι ανυπόστατη), δεν θα ξεκινήσει ποινική διερεύνηση για τη καταγγελία που εμείς υποβάλαμε «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Στην ανακοίνωση προστίθεται εξάλλου, ότι η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το ζήτημα τον Σεπτέμβριο του 2022, ήταν και επιβεβλημένη και αναγκαία.

Επ΄ αυτού η Ελεγκτική σημειώνει πως «και το μεμπτό και ενδεχομένως ποινικά κολάσιμο, είναι μόνο η απόκρυψη στοιχείων που επιχείρησε το Υπουργείο Οικονομικών, μη ενημερώνοντας την Επιτροπή ότι οι συμβάσεις για τις οποίες είχε ζητήσει αποδέσμευση πιστώσεων είχαν ήδη συναφθεί.»

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωση και το εκλογικό επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη, που κάνει λόγο «για προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη να εκφοβίσει τον Γενικό Ελεγκτή σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας και σύγκρουσης με τους ανεξάρτητους θεσμούς», όπως σημειώνει.