Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την επανάκτηση των ιστορικών κτιρίων και την αξιοποίηση τους προς το δημόσιο συμφέρον, έχει θέσει ως προτεραιότητα ο Δήμος Πέγειας από την σύσταση του, ανέφερε ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου κατά τα εγκαίνια του έργου που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφορά την Αποκατάσταση/Επέκταση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου και τη μετατροπή του σε Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και Δημοτική Βιβλιοθήκη στον Δήμο Πέγειας.

Όπως ανέφερε, τα δυο κυρίως κτίρια του συγκροτήματος, τα οποία έχουν κηρυχτεί διατηρητέα αποτελούν εμβληματικά στοιχεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Πέγειας, αφού αφορούσαν τις αίθουσες διδασκαλίας του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Πέγειας, τα οποία όπως μαρτυρεί και η λαξευτή πέτρα στην πρόσοψη τους ανεγέρθηκαν το 1926 και λειτούργησαν ως τέτοια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ακολούθως συνέχισε, πωλήθηκαν από την τότε Κοινοτική Αρχή σε ιδιώτες και είχαν μετατραπεί σε κινηματογράφο/σινεμά, όπου προβάλλονταν ταινίες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε έκλεισαν και οδηγήθηκαν σε αχρησία και εγκατάλειψη.

Από τα πρώτα χρόνια της σύστασης του ο Δήμος Πέγειας και βασικά μετά τη στελέχωσή του το 1995, είπε ο Δήμαρχος Πέγειας «έθεσε ως προτεραιότητα του την επανάκτηση των ιστορικών αυτών κτιρίων και την αξιοποίηση τους προς το δημόσιο συμφέρον», προσθέτοντας πως «έτσι προωθήθηκε και υλοποιήθηκε η απαλλοτρίωση και η κήρυξη τους σε διατηρητέα».

Πρόσθεσε ακόμη πως το κόστος απαλλοτρίωσης ανήλθε στο ποσό των 380.000,00 ευρώ και πληρώθηκε εξ ολοκλήρου από το Δήμο Πέγειας.

Με ενέργειες του Δήμου Πέγειας, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου επιτεύχθηκε, συνέχισε, η ένταξη τους στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2013-2020 και έγινε κατορθωτή η μετατροπή τους σε Πολιτιστικό Κέντρο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, και γραφεία. Τα δυο διατηρητέα κτίρια λειτουργικά και αισθητικά, τόνισε, συμπληρώνει ο σχεδιασμός και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείου, αίθουσες αρχειακού υλικού και χώρων υγιεινής.

Επεσήμανε ακόμη πως το όλο έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο αγροτικής Ανάπτυξης και υλοποιήθηκε με Αναθέτουσα Αρχή την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου. Είπε ακόμη πως το έργο σχεδιάστηκε από την Κοινοπραξία Μελετητικών Γραφείων των κ. Λουκαΐδη και Φιλίππου Αρχιτέκτονες Μηχανικοί και του Γιώργου Τσιρώνη και τους Συνεργάτες τους Πολιτικούς Μηχανικούς, Ηλεκτρολόγους Μηχανολόγους.

Πρόσθεσε τέλος πως τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν περί τα τέλη του 2016, από την Εργοληπτική Εταιρεία LakisPapamichaelHoldingLtd, επί Δημαρχίας Νεόφυτου Ακουρσιώτη και ολοκληρώθηκαν επί των ημερών του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου Πέγειας προς τους Δημότες του. 

Ο προϋπολογισμός του Έργου ανήλθε στα €1.860.000,00, κατέληξε.