Παρακαταθήκη έργων συνολικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ παραδίδει στην επόμενη κυβέρνηση το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Γιάννης Καρούσος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Υπουργείου την τελευταία τριετία.
Όπως επεσήμανε ο κ. Καρούσος, η ανάληψη των καθηκόντων του το 2020 συνέπεσε ουσιαστικά με την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, τη μεγαλύτερη κρίση, όπως είπε, της σύγχρονης εποχής, η οποία οδήγησε στη λήψη πρωτοφανών μέτρων, όπως το κλείσιμο των αεροδρομίων, αλλά και προκάλεσε έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των εξαγγελθέντων έργων και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας γενικότερα.
Η Κύπρος, είπε, υπήρξε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που κατάρτισε και εφάρμοσε σχέδιο δράσης για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, προσφέροντας παράλληλα μία δέσμη σημαντικών κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες για συνέχιση και μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, ενώ εξήρε και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στις προσπάθειες επαναπατρισμού Κυπρίων πολιτών από χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, την τριετία 2020-2023, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είχε υπό τον έλεγχό του έργα αξίας 1,9 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, το μεγαλύτερο, όπως είπε, αναπτυξιακό έργο στην Κύπρο αυτή την στιγμή, ύψους 1,2 δισ., η συνολική αξία των έργων υπό την ευθύνη του υπουργείου φτάνει τα 3,1 δισ. ευρώ.
Το Υπουργείο διαθέτει σήμερα τον υψηλότερο προϋπολογισμό στην ιστορία του, ύψους 466 εκατ. ευρώ, συνέχισε ο κ. Καρούσος, καταγράφοντας αύξηση περίπου 50% σε σχέση με το 2013, η οποία εκδηλώθηκε σταθερά από το 2015 και μετά, ακολουθώντας τη συνολική πορεία ανάπτυξης της χώρας, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου, οι οποίες είναι αυξημένες κατά δυόμιση φορές σε σχέση με το 2013.
«Όλα τα μεγάλα έργα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπό κατασκευή», τόνισε ο Υπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας, η οποία θα δημιουργήσει 4.000 νέες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει με 120 εκατ. στο εγχώριο εθνικό προϊόν, με τα πρώτα οφέλη να προκύπτουν ήδη από τις συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται με το λιμάνι της Λεμεσού.
Συμπλήρωσε πως στα υπό κατασκευή έργα περιλαμβάνονται ακόμη το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, το μεγαλύτερο έργο του κρατικού προϋπολογισμού σήμερα, οι αυτοκινητόδρομοι Αστρομερίτη-Ευρύχου, Πόλης Χρυσοχούς-Πάφου και Λεμεσού-Σαϊττά, ο περιφερειακός της Λευκωσίας, το νέο σύστημα φωτοεπισήμανσης, οι δρόμοι Λάρνακας-Δεκέλειας και Δερύνειας-Σωτήρας, το Παγκύπριο Κέντρο Αίματος, ολοκληρώθηκε το νοσοκομείο στη Λάρνακα, το γήπεδο της Λεμεσού, δικαστήρια και κέντρα υγείας ανά το παγκύπριο.
Ο κ. Καρούσος είπε επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Κέντρου Μεταναστών «Λίμνες» στη Μενόγεια, η στέγαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης σε τρία νέα κτίρια, τα νέα κτίρια του Κρατικού Χημείου και της Νομικής Υπηρεσίας, το σχέδιο αντιστήριξης στο Πισούρι και η επέκταση του λιμανιού στο Λατσί.
Στον τομέα της συνδεσιμότητας, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε αρχικά στην αύξηση κατά 474% των επιβατών από κρουαζιερόπλοια σε σχέση με το 2021, με 159 κλήσεις κρουαζιερόπλοιων να καταγράφονται το 2022 και 207 να έχουν κρατηθεί για το 2023.
Αναφορικά με την αεροπορική συνδεσιμότητα, ο Υπουργός είπε ότι παρά την απώλεια των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η επιβατική κίνηση το 2022 έφτασε στο 82% της αντίστοιχης του 2019, με 147 δρομολόγια από 52 αεροπορικές εταιρείες προς 48 χώρες, ενώ στόχος για το 2023 είναι να ξεπεραστούν οι επιδόσεις του 2019, προς την επίτευξη του οποίου ελήφθησαν μέτρα όπως η φιλελευθεροποίηση των υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια, η οποία συνεπάγεται μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των αεροσκαφών κατά 50%, και νέα κίνητρα αεροπορικής συνδεσιμότητας αξίας 165 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο την αύξηση της κίνησης σε 13,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2027 από 9,2 εκατ. το 2022.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Καρούσος, αναβάθμισε την παρουσία της στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, επιτυγχάνοντας στο πλαίσιο των στόχων του Fit for 55 την έγκριση μηχανισμού επιβράβευσης για τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της χώρας ως νησιωτικού κράτους, γεγονός που σημαίνει πως οι αεροπορικές εταιρείες που θα ανεφοδιάζονται στην Κύπρο δεν θα έχουν επιπλέον κόστος. Επιπροσθέτως, συμπεριλήφθηκε στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών η πόλη της Λάρνακας ως μεγάλο αστικό κέντρο για σκοπούς συγχρηματοδότησης, ενώ ο δρόμος Λευκωσίας-Παλαιχωρίου επεκτάθηκε μέχρι τον Αγρό, δίνοντας τη δυνατότητα μελλοντικής διασύνδεσης με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Σαϊττά.
Σχετικά με τις οδικές μεταφορές, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην έγκριση για πρώτη φορά πλαισίου πολιτικής για την ηλεκτροκίνηση, με τον εθνικό στόχο να προβλέπει το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να αφορά ηλεκτρικά έως το 2030 και το 100% μέχρι το 2035, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο δράσης για ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Σχετικά με το κυκλοφοριακό ο κ. Καρούσος είπε πως ελήφθη σειρά μέτρων, με πρώτο την κατασκευή νέων οδικών δικτύων, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην είσοδο της Λευκωσίας κατά 25% μέχρι το τέλος του 2023, δεύτερον την εγκατάσταση έξυπνων φώτων τροχαίας σε Λευκωσία και Λεμεσό, η οποία αναμένεται να επιφέρει βελτίωση 10-35% στο κυκλοφοριακό, τρίτον, νέο σύστημα δημόσιων μεταφορών με 23 εκατ. υπολογιζόμενες διακινήσεις το 2023, νέα δρομολόγια και υποδομές, και τέταρτον, το ευέλικτο ωράριο στη δημόσια υπηρεσία μεταξύ 7 και 9 π.μ., το οποίο θα επιφέρει πρόσθετη βελτίωση στην κυκλοφορία της τάξης του 6%.
Στον τομέα της οδικής ασφάλειας σημείωσε τα βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της πρόληψης θανατηφόρων ατυχημάτων, με το 2022 να αποτελεί το έτος με τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων από οδικές συγκρούσεις στην ιστορία με 37. Ανέφερε ενδεικτικά το στρατηγικό Σχέδιο 2021 - 2030, την αύξηση του προϋπολογισμού της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας από 150.000 σε 1 εκ. ευρώ, την ενίσχυση δράσεων του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα Σχέδια Επιχορήγησης Προστατευτικού Εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές, ενώ αναφορικά με δραστηριότητες προβολής και ενημέρωσης ξεχώρισε τον επιτυχημένο θεσμό των Πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας και την υποχρέωση προβολής μηνυμάτων οδικής ασφάλειας σε διαφημίσεις που σχετίζονται με οχήματα ή αλκοόλ.
Το έργο του Υπουργείου την τελευταία τριετία χαρακτηρίστηκε επίσης από πλήθος μεταρρυθμίσεων, συμπλήρωσε ο Υπουργός, όπως η ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, η ακύρωση απόφασης για αυτονόμηση Ταχυδρομείων και η ετοιμασία νέου στρατηγικού σχεδίου για τα ταχυδρομεία, η τροποποίηση της Περί Ηλεκτρισμού Νομοθεσίας με τη συνεργασία της Ηλεκτρομηχανικής Υπηρεσίας και η αναβάθμιση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης «Ζήνων».
Κλείνοντας, ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, καθώς και τους γενικούς διευθυντές, τους συνεργάτες του και όλο το προσωπικό του Υπουργείου για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο έργο του Υπουργείου τα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα και τα πρώτα οφέλη των υπό κατασκευή έργων θα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά από τους πολίτες σύντομα.