Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συνάντηση ΑΤΑ

Έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα που προανήγγειλαν για τις 26 Ιανουαρίου, απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κάνοντας παράλληλα ξεκάθαρο πως το επίμαχο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής είναι  πλέον στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.


Στο μεταξύ οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ συνδικαλιστών και εργοδοτών ανεβαίνουν όσο πλησιάζει η τρίωρη στάση εργασίας, εκμηδενίζοντας τουλάχιστον στην παρούσα φάση κάθε περιθώριο συμβιβασμού.

Μάλιστα οι συντεχνίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, με τους εργοδότες να ανταπαντούν στους ίδιους υψηλούς τόνους.

ΟΕΒ: «Να βρεθεί ειρηνική διευθέτηση και μια συμβιβαστική λύση» 

«Αυτό που υπάρχει είναι μια βαθιά και ειλικρινής επιθυμία από πλευράς της ΟΕΒ να βρεθεί ειρηνική διευθέτηση και μια συμβιβαστική λύση η οποία θα ικανοποιεί και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα επόμενα 20 χρόνια», ανέφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου. 

Όσον αφορά την έκκληση του Προέδρου ο κ. Αντωνίου επισήμανε «θεωρώ ότι  η έκκληση του Προέδρου είναι πολύ ορθή και επί της ουσίας διότι το περιβάλλον πριν τις εκλογές δεν επιτρέπει την εμβάθυνση σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα». Τόνισε δε ότι καλό είναι να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες να συγκροτηθεί η επόμενη κυβέρνηση και να βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου συνδικαλιστές και εργοδότες. 

«Έκκληση στις συντεχνίες να αποφύγουν μέτρα και ενέργειες που δεν θα βοηθήσουν σε ένα κλίμα διαλόγου, ωστόσο αν προχωρήσουν σε απεργία θα το σεβαστούμε ελπίζουμε ότι μετά θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου», είπε καταλήγοντας. 


Πρόεδρος ΔΕΟΚ: «O αγώνας θα είναι διαρκής και τα μέτρα θα κλιμακωθούν» 


Μετά την απεργία της 26ης Ιανουαρίου θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα τους οι συντεχνίες ενώ τα μέτρα θα κλιμακωθούν τόνισε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι αγώνας θα είναι διαρκής.

 
«Ο στόχος μας παραμένει εκεί και δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί σε καμία περίπτωση, έχουμε δείξει πολύ υπομονή και εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια», επισήμανε. 
Την ίδια ώρα επισήμανε ότι «οι τρεις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ είχαμε αποστείλει επιστολή στην Υπουργό Εργασίας από τον Απρίλιο του 2022 για να επαναρχίσει ο διάλογος για την ΑΤΑ, υπήρχε μεγάλο χρονικό διάστημα για να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος». 


Πρόεδρος της ΠΟΕΔ: Διακοπή μαθημάτων και απεργία εντός του σχολικού χώρου 

Η ΠΟΕΔ θα συμμετέχει στην απεργία της 26ης Ιανουαρίου, και από τις 12 μέχρι και τη 1 θα πραγματοποιηθεί διακοπή μαθημάτων ενώ οι δάσκαλοι θα απεργούν εντός του σχολικού χώρου, επομένως τα παιδιά θα παραμείνουν εντός του σχολείου. Αυτό διαμήνυσε σε παρέμβαση της στην ίδια εκπομπή η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου. 


Μάλιστα κάλεσε τους δασκάλους μετά την λήξη των μαθημάτων να συμμετέχουν στην παναπεργία που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Συμφωνεί με τα απεργιακά μέτρα ο Σύνδεσμος των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ

Στηρίζει τα μέτρα αντίδρασης που αποφασίστηκαν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την πλήρη αποκατάταση της ΑΤΑ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Προσοντούχων Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Απασχόλησης στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.Ε Κ.Ι.Ε), καθώς και την παγκύπρια στάση εργασίας που αποφασίστηκε για τις 26 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι "θεωρούμε ότι όλοι οι εργαζομένοι έχουν το δικαίωμα διαφύλαξης και προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα απεργίας δυστυχώς το έχουν στερήσει από τους εκπαιδευτικούς των Κρατικών Ινστιτούτων με το απαράδεκτο καθεστώς αυτοεργοδότησης τους, καθώς αν κατέλθουν σε απεργία θα μείνουν απλήρωτοι. Συνεπώς μας έχουν φιμώσει μεθοδευμένα συνεχίζοντας τον εργασιακό μεσαίωνα".