Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γ

Καθυστέρηση παρατηρήθηκε στην έναρξη της συνάντησης των Υπουργών Εργασίας, Ενέργειας και Οικονομικών με τις συντεχνίες της ΑΗΚ, στη Λευκωσία, για να συζητήσουν τα ζητήματα που αφορούν την Αρχή, καθώς οι εκπρόσωποι τεσσάρων από τις συντεχνίες αρνήθηκαν να μπουν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία μια πέμπτης συντεχνίας, η οποία, όπως είπαν, διαφωνεί με τις τοποθετήσεις των υπολοίπων.

Η συνάντηση ξεκίνησε τελικά στις 11.15 πμ ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 10.30 πμ. 

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΣΥΒΑΗΚ, και ΣΕΠΑΗΚ οι οποίοι, όπως είπαν, εκπροσωπούν το 96% των εργαζομένων της ΑΗΚ, αρνήθηκαν να μπουν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία εκπροσώπων της ΑΣΤΕΠΑΗΚ. Η συνάντηση ξεκίνησε με τους εκπροσώπους μόνο της ΑΣΤΕΠΑΗΚ, με τα μέλη των υπολοίπων συντεχνιών να παραμένουν έξω από την αίθουσα.

Πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, μαζί με την Πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου , εξήλθαν της αίθουσας για να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συντεχνιών, οι οποίοι είπαν ότι θα περιμένουν να μπουν στην αίθουσα όταν τελειώσει η συνάντηση με την ΑΣΤΕΠΑΗΚ.

Τελικά, η συνάντηση των Υπουργών με την ΑΣΤΕΠΑΗΚ διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και αφού αποχώρησαν, στην αίθουσα προσήλθαν τα μέλη των υπολοίπων συντεχνιών για ξεχωριστή συνάντηση με τους Υπουργούς.

Ο Κυριάκος Ταφούνας, Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, είπε στο ΚΥΠΕ, ότι, ενώ στη συνάντηση στις 13 του μηνός με τον κ. Κούσιο παρευρέθηκαν οι τέσσερις συντεχνίες «οι οποίες μαζί εδώ και δεκαετίες συνεργαζόμαστε για όλα τα προβλήματα στον Οργανισμό, κλήθηκε μια πέμπτη συντεχνία με το πρόσχημα ότι είναι εγγεγραμμένη στον έφορο, πρόσφατα, στη συνάντηση».

«Μια συντεχνία η οποία διαφώνησε με τις τοποθετήσεις των τεσσάρων, δεν συμμετείχε στα μέτρα και ήταν απεργοσπάστης, και κλήθηκαν στη σημερινή συνάντηση», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η θέση τους είναι, αν θέλουν οι Υπουργοί να δουν τη συντεχνία αυτή και να ακούσουν τις απόψεις της ξεχωριστά, «βεβαίως, αλλά μαζί, για τα σοβαρά αυτά θέματα τα οποία εγείραμε οι τέσσερις συντεχνίες δεν θα γίνει η συνάντηση».

ΑΣΤΕΠΑΗΚ: Ενέργειες προς όφελος του καταναλωτή και για τη βιωσιμότητα της Αρχής Ηλεκτρισμού 

Περιμένουν να γίνει κάτι που να ωφελήσει τον καταναλωτή και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα της Αρχής Ηλεκτρισμού, δήλωσε την Παρασκευή ο Μάριος Κυριάκου, εκπρόσωπος της ΑΣΤΕΠΑΗΚ, μίας εκ των συντεχνιών του Οργανισμού, μετά από συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας, Ενέργειας και Οικονομικών για τα ζητήματα που θέτουν οι υπάλληλοι της Αρχής.

Μετά την περίπου 20λεπτη συνάντηση με τους Υπουργούς, στην παρουσία και της Προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ Δέσποινας Παναγιώτου-Θεοδοσίου, μελών του ΔΣ, και του Γενικού Διευθυντή της Αρχής,  Άδωνι Γιασεμίδη, ο κ. Κυριάκου είπε ότι, ως συντεχνία, έθεσαν αυτά που τους προβληματίζουν, με πιο βασικό τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

«Οι Υπουργοί είδαν τα θέματα και μας είπαν να αναμένουμε τις ενέργειές τους, θέσαμε επίσης τα θέματα για το φυσικό αέριο, για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), για την εμπλοκή μας» το οποίο ως υπαλλήλους τους απασχολεί, όπως είπε, γιατί αφορά τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και κατ’ επέκταση το όφελος της κοινωνίας «στην οποία είμαστε κι εμείς καταναλωτές».

Σημείωσε ότι περιμένουν να δουν τις ενέργειες των Υπουργών για να πάρουν κι αυτοί «κάποιες αποφάσεις», προσθέτοντας ότι ήταν «πάντα κάθετα εναντίον του να ταλαιπωρηθεί οποιοσδήποτε καταναλωτής». Περιμένουν να γίνει κάτι να ωφελήσει τον καταναλωτή και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα της Αρχής Ηλεκτρισμού, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση των εκπροσώπων των άλλων συντεχνιών για την παρουσία τους στη συνάντηση, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «ίσως κάποιοι να θέλουν να πουν κάτι το οποίο να μην βγει στο κοινό», ενώ, όλοι γνωρίζουν, όπως είπε, ότι ως συντεχνία, «πάμε πίσω στους συναδέλφους, όχι μόνο στα μέλη μας, σε όλους τους συναδέλφους, και αναφέρουμε το τι ακριβώς συμβαίνει διότι η διαφάνεια είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αντιπροσωπεύει η συντεχνία».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εκπρόσωποι της ΑΣΤΕΠΑΗΚ, είχαν πρώτοι συνάντηση με τους Υπουργούς στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς οι εκπρόσωποι των άλλων τεσσάρων συντεχνιών των εργαζομένων του Οργανισμού, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΣΥΒΑΗΚ, και ΣΕΠΑΗΚ αρνήθηκαν να προσέλθουν στην αίθουσα λόγω της παρουσίας της ΑΣΤΕΠΑΗΚ. Είπαν ότι δεν ήταν σύμφωνοι με τη συμμετοχή της ΑΣΤΕΠΑΗΚ στη συνάντηση, καθώς, όπως ανέφεραν, διαφώνησε με τις τοποθετήσεις των τεσσάρων, ενώ δεν συμμετείχε στα μέτρα που είχαν ληφθεί από τους υπόλοιπους.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συντεχνιών προσήλθαν στην αίθουσα μετά την αποχώρηση της ΑΣΤΕΠΑΗΚ.