Τηλεόραση Ραδιόφωνο
drone Κατεχόμενα

Αεροπορική και ναυτική βάση στα Κατεχόμενα, μέχρι το καλοκαίρι, προαναγγέλλει ο τουρκικός τύπος. Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ψευδοκυβέρνησης να μεταβιβάσει, στη διοίκηση του τουρκικού στρατού το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, η  εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αποκαλύπτει πως πέραν των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAV στη αεροπορική βάση, θα σταθμεύει και μία μοίρα μαχητικών F-16.  

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «στο αεροδρόμιο θα κατασκευαστούν υπόστεγα για UCAV. Επιπλέον, μια μοίρα F-16 θα αναπτυχθεί σε αυτήν την περιοχή για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα, με την εφημερίδα  με τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Λευκόνοικο σε τουρκική βάση η Τουρκία κάνει ένα ιστορικό βήμα κατά της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως αποκαλεί την κυπριακή Δημοκρατία. Εν ήδη επιβεβαίωσης παραθέτει και δηλώσεις του συμβούλου του κατοχικού ηγέτη, καθηγητή Ατά Ατούν, ο οποίος αφού σημειώνει πως «η μεταφορά των  F- 16  θα πραγματοποιηθεί εντός λίγων μηνών», εκτιμά πως το νέο ορμητήριο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας  «θα  διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο των πολιτικών της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη «Γαλάζια Πατρίδα».»

Το επόμενο βήμα, κατά τον σύμβουλο του Τατάρ   είναι η δημιουργία και ναυτικής βάσης στη βόρεια ακτή της Κύπρου. Σημειώνεται πως ο κατοχικός στρατός έχει ήδη αποκλείσει μία τεράστια έκταση στη Καρπασία, ενέργεια που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας η οποία προέβη και στα αναγκαία διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί, για δημιουργία αεροπορικής και ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα, μπήκαν σε εφαρμογή μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, έστω και αν εσχάτως η Άγκυρα επιχειρεί να τους εντάξει στα αντίμετρα για την άρση του εμπάργκο πώληση Αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.     

Το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται  έκτοτε στην ημερήσια διάταξη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ όπως σημειώνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  τέθηκε επί τάπητος και στην χθεσινοβραδινή συνάντηση του  Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Πλίνκεν στην Ουάσιγκτον. Η άρση του εμπάργκο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυρίστηκε  διαφοροποίησε τις ισορροπίες προς όφελος της Λευκωσίας.