Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συνάντηση ΑΤΑ

Διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης, με τεράστιες επιπτώσεις τόσο στην κυπριακή οικονομία, όσο και για την εργασιακή ειρήνη, προσλαμβάνει πλέον, το ναυάγιο του διαλόγου για την πλήρη επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Η κάθε πλευρά, εργοδότες και συντεχνίες, έχει πάρει το δικό της δρόμο, με το χάος να επιβεβαιώνεται από τις αντιδράσεις τους, ακόμα και στο ενδεχόμενο πυροσβεστικής παρέμβασης από κόμματα και υποψηφίους προέδρους της Δημοκρατίας, για την αποτροπή εργατικής αναταραχής σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία.

Με τους συνδικαλιστές να στέλνουν μήνυμα και προς την νέα κυβέρνηση, για το πως αυτή θα πρέπει να διαχειριστεί τα εργασιακά ζητήματα και ειδικότερα το θέμα της ΑΤΑ.

Και με τις  εργοδοτικές οργανώσεις να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για αντίμετρα, αποφεύγοντας ωστόσο, να τα προσδιορίσουν.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας

Τις πιέσεις για την διατήρηση της εργατικής ειρήνης θα πρέπει να την δεχθούν όσοι δεν μπόρεσαν να διασυνδέσουν το θεσμό της ΑΤΑ, με την δυνατότητα διατήρησης της εργατικής ειρήνης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής δήλωσε πως: «Δεν έχει σημασία πόσοι θα παρέμβουν και πόσοι θα τηλεφωνήσουν. Δεν ξέρω αν θα το κάνουν και πότε θα το κάνουν. Αλλά εμείς αυτό που απαντούμε, σε αυτό το κομμάτι είναι "αυτός που πληρώνει είναι και αυτός που πρέπει να παίρνει και τις αποφάσεις". Διότι είναι εύκολο, για κάποιον που δεν πληρώνει να είναι γενναιόδωρος».

Η καθολική παναπεργία της 26ης Ιανουαρίου είναι μόνο το πρώτο βήμα, προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τα επόμενα μέτρα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με τον Στρατή Ματθαίου

Θα συνέλθουμε με τις άλλες συντεχνίες και θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τα επόμενα μας βήματα

Ενδεικτική του χάους που χωρίζει τους κοινωνικούς εταίρους, είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία που δίνουν, στη συμφωνία του 2017 για τον τρόπο υπολογισμού της πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ.

Ο Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι «ήμασταν έτοιμοι λοιπόν, να αποδεχθούμε την απόδοση της ΑΤΑ στο 65%, από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Από και πέρα δίναμε την δυνατότητα και το περιθώριο σταδιακής αποκατάστασης της ΑΤΑ, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να ήταν σε ένα πλαίσιο 3 ή 4 χρόνων».

Ο δε Μάριος Τσιακκής ότι, «παίρνουν το μέρος της συμφωνίας που λέει, επαναδιαπραγμάτευση ότι κινείται μόνο προς τα πάνω. Μα η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να είναι και μείωση του 50% περαιτέρω. Γιατί δηλαδή, είναι δεσμευμένο ότι θα κινηθεί προς τα πάνω, δεδομένου ότι εμείς επιμένουμε ότι είναι ένας λανθασμένος θεσμός».

Για τα ανοικτά απεργιακά μέτωπα, τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και στην Αρχή Ηλεκτρισμού, καθώς και τα αυξημένα οικονομικά αιτήματα διαφόρων ομάδων εργαζομένων, ρωτήθηκε στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ο υπουργός Εργασίας.

Παραμονές εκλογών τα αιτήματα πολλαπλασιάζονται για να υπάρξει πολιτική  πίεση στους υποψήφιους και στην κυβέρνηση, σημείωσε ο Κυριάκος Κούσιος.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε νέα αιτήματα μετά την 1η Νοεμβρίου. Εντούτοις βλέπουμε σωρηδόν τα αιτήματα, βλέπουμε να ετοιμάζονται απεργίες. Και όλα αυτά, σε μια προεκλογική περίοδο, πάντοτε συμβαίνουν τα ίδια πράγματα», σχολίασε χαρακτηριστικά».

Στην τρίωρη στάση εργασίας της 26ης Ιανουαρίου θα συμμετάσχουν, πέραν των 150 χιλιάδων εργαζομένων, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: Ημικρατικούς Οργανισμούς, σχολεία, αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία, λεωφορεία, κατασκευαστικό και ξενοδοχειακό τομέα.