Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παραλίμνι πλημμύρες

Ξεκάθαρη εικόνα για τις ζημίες σε Λάρνακα Αμμόχωστο έχει πλέον ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ολοκληρώθηκε η καταγραφή και αύριο καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αποζημίωση των πλημμυροπαθών που έχουν άμεση ανάγκη.

«Δεν μιλούμε για σοβαρές ζημίες και δεν μιλάμε για πολλά υποστατικά,  εξάλλου  δώσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας ότι προτεραιότητα σε αυτή την ταχύρυθμη διαδικασία που υιοθετήσαμε για τις αποζημιώσεις θα έχουν οι πρώτες κατοικίες, οι κατοικίες των ανθρώπων  που διαμένουν  και όχι τα εξοχικά και τα υπόλοιπα γιατί πάρα πολύ απλά  θέλουμε να απαμβλύνουμε το πρόβλημα αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη», σημείωσε ο κ. Νουρής. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τις καταγραφές που έγιναν από τις επαρχιακές διοικήσεις, είναι στη Λάρνακα. 

Οι ζημίες αγγίζουν τις 110 χιλιάδες ευρώ, από 52 συνολικά περιπτώσεις. 48 στο δήμο Δρομολαξίας –Μενεού, 3 στο Κίτι και μια στη Λάρνακα. 

Οι σοβαρές ωστόσο περιπτώσεις που με βάση τα κοινωνικοοικονομικά τους κριτήρια χρήζουν άμεσης στήριξης, δεν ξεπερνούν τις 10.   

«Δεν είχαμε περιπτώσεις για παράδειγμα που οι στέγες παρουσίασαν πρόβλημα  το νερό εισήλθε σε κάποια υποστατικά δημιούργησε κάποιο πρόβλημα  θα τα αξιολογήσουμε όμως  Κάποιες από αυτές είναι ζημίες οι οποίες  αφορούσαν  για παράδειγμα την καταστροφή μιας κουρτίνας  γιατί μπήκε το νερό  ήταν ανοιχτό το παράθυρο  πράγματα τα οποία είναι δευτερευούσης σημασίας θεωρώ και ως τέτοια  θα αξιολογηθούν. », επισήμανε ο κ. Νουρής. 

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο υπήρξαν πέραν των 80 αιτημάτων για καταγραφή ζημιών από οικίες, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και εξοχικά. Η κατάσταση όμως δεν είναι και τόσο σοβαρή, αφού από τις 10 κύριες κατοικίες με σοβαρά πρόβλημα μόλις 3 χρήζουν οικονομικής στήριξη με βάση  τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που έχουν τεθεί και με τις ζημίες να ανέρχονται στις 10 χιλιάδες ευρώ.
Αρκετές ζημίες υπήρξαν και σε πατατοκαλλιέργειες στη Σωτήρα, το Φρέναρος και το Λιοπέτρι, με τους γεωργούς να καλούν τους αρμοδίους να καταγράψουν τις ζημίες και να προχωρήσουν σε αποζημιώσεις.   

Σύμφωνα με στοιχεία της Μετεωρολογίας, η μέση ποσότητα βροχόπτωσης στις ελεύθερες περιοχές από την αρχή του έτους έως σήμερα έφτασε το  71% της κανονικής για το μήνα Ιανουάριο.
«Στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο είχαμε πέραν των 240 χιλιοστών βροχής τις αυγινές ώρες Παρασκευής προς Σάββατο  που έφεραν το πλλημμυρικο φαινόμενο  στον Πρωταρά και ήταν ένα ακραίο περιστατικό  καθώς  αντιλαμβάνεστε  αυτό το ύψος της βροχής δεν είναι το αναμενόμενο για τον χειμώνα  προσεγγίζει την κανονική για όλο το έτος », υπογράμμισε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαϊδης.  

Να σημειωθεί ότι στη Μετεωρολογία διεξάγεται εσωτερική έρευνα για να διαπιστωθεί κατάπόσον θα έπρεπε να εκδοθεί προειδοποίηση και εάν θα πρέπει να αλλάξει κάτι στον τρόπο ενεργείας του Τμήματος.