Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τετράμηνα διαρροή θεμάτων

Το απόλυτο χάος πρώτη ημέρα των γραπτών εξετάσεων για τα τετράμηνα. Καθηγήτρια σε ιδιωτικό σχολείο της Λάρνακας, φέρεται να διέρρευσε τα θέματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει θύελλα αντιδράσεων και αλυσιδωτές εξελίξεις.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι αφού διαπιστώθηκε η διάδοση ηλεκτρονικού μηνύματος μεταξύ μαθητών και μαθητριών, με νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, αποφασίστηκε προς αποφυγήν οποιασδήποτε σύγχυσης, η εξέταση να διεξαχθεί με τη χρήση του υφιστάμενου αναπληρωματικού εξεταστικού δοκιμίου.

«Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση, αλλά η εξέταση θα διεξαχθεί κανονικά», αναφέρει, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις σχολικές μονάδες για διαχείριση του θέματος και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά με ώρα έναρξης εξέτασης 11:30 π.μ.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο σημειώνει ότι ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαιτιότητα «αυτής της ενέργειας», καθώς και τα κίνητρα, «εφ’ όσον μάλιστα δεν πρόκειται για ‘’διαρροή’’ των ίδιων των θεμάτων της εξέτασης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε το επίμαχο SMS που απέστειλε καθηγήτρια προφανώς σε μαθητή/τριας της, γράφοντας της πως με όσα πρόλαβε να εξασφαλίσει, αυτά είναι τα θέματα που θα περιλαμβάνει το γραπτό που θα πάρει στα χέρια της. Το πλέον προκλητικό είναι η αναφορά της καθηγήτριας.

Όσα πρόλαβα βιαστικά να δω

διαρροή θεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ANT1, μαθητές φαίνεται να έλαβαν στις 09:18 γραπτό μήνυμα με φωτογραφία που εικόνιζε τα θέματα των εξετάσεων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 10:30. Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για εντοπισμό της πιθανής διαρροής.

Με το που έπινε γνωστή η διαρροή προκλήθηκε ένα απόλυτο χάος, καθώς κάποιοι μαθητές έφτασαν να λάβουν το γραπτό και να αρχίζουν την εξέταση, ενώ άλλοι διαμαρτυρόμενοι βγήκαν από τις τάξεις, αρνούμενοι να συμμετέχουν σε αυτό το φιάσκο.

«Γνωρίζουμε την καθηγήτρια που διέρρευσε τα θέματα»

«Ποιος επιτέλους θα τιμωρηθεί για τα λάθη του σε αυτόν τόπο» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης με παρέμβαση του στην ίδια εκπομπή.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι γνωρίζουν ποια είναι η καθηγήτρια που διέρρευσε τα θέματα, ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στο Υπουργείο Παιδείας για να λάβει τις δέουσες αποφάσεις. 

Ενώ σε έντονο ύφος ανέφερε πως η όλα αυτά που συμβαίνουν αφήνουν έντονο αντίκτυπο στην ψυχολογία των παιδιών, και πως επικρατεί μια απόλυτη αναστάτωση στον χώρο της εκπαίδευσης.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» παρενέβη τελειόφοιτη μαθήτρια από την Πάφο, η οποία παρακάθεται στην εν λόγω εξέταση, περιγράφοντας τα όσα έγιναν μιάμιση ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα των εξετάσεων.

«Η ώρα 09:00 το πρωί είχαμε λάβει μήνυμα από κάποιους μαθητές ότι τα θέματα είχαν βγει έξω. Είχαμε δει ποια θέματα ήταν. Συμπίπταν με τα θέματα που πήραμε στα χέρια μας και βγήκαμε έξω από τις τάξεις. Είπαμε ότι δεν θα δώσουμε εξετάσεις αφού οι μισοί ξέρουν τα θέματα».

Ανέφερε μάλιστα πως: «Η ψυχολογία των μαθητών εκαταστράφηκε. Αδιαφορούν παντελώς για εμάς».

Καζάνι που βράζει η ΟΕΛΜΕΚ

Όπως δήλωσε στο ant1live ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, μόλις η Οργάνωση έλαβε γνώση του γεγονότος, επικοινώνησε αμέσως με τον Υπουργό Παιδείας, τον πρόεδρο της Μέσης Εκπαίδευσης και την ηγεσία των Οργανωμένων Γονέων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει συνεδρίαση της Γραμματείας για λήψη αποφάσεων.

«Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα, αν ευσταθούν τότε τίθεται θέμα ακύρωσης λόγω διαβλητότητας των εξετάσεων» σχολίασε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, παραπέμποντας ωστόσο στις τελικές αποφάσεις της Οργάνωσης.

Σκάνδαλο και παιδαγωγικό έγκλημα

Καυστική ανακοίνωσε εξέδωσε επί του θέματος το ΑΚΕΛ, το οποίο δια μέσω του επικεφαλής του Τομέα Παιδείας  Βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη, κάνει λόγο για σκάνδαλο και παιδαγωγικό έγκλημα.

Αναλυτικά

Η διαρροή των θεμάτων για την εξέταση των Νέων Ελληνικών στην τρίτη λυκείου συνιστά σκάνδαλο και ακόμα ένα παιδαγωγικό έγκλημα, το οποίο πλήττει το αδιάβλητο των εξετάσεων και οδηγεί σε απώλεια της εμπιστοσύνης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Οι τριτοκοσμικές καταστάσεις που ακολούθησαν με τους μαθητές να περιμένουν για ώρα στις τάξεις μέχρι να έρθει άλλο γραπτό πλήττουν το κύρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και του θεσμού. Υπογραμμίζουμε ότι για τα παιδιά της τρίτης λυκείου, οι συγκεκριμένες εξετάσεις κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον τους.

Αναμένουμε άμεση απόδοση ευθυνών γι’ αυτό το πολύ σοβαρό σκάνδαλο. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει με εμφαντικό τρόπο τον Υπουργό Παιδείας.

Δεν αρκεί που οι κυβερνώντες επέβαλαν ένα πλήρως αποτυχημένο θεσμό, αυτόν των εξετάσεων τετραμήνων ταλαιπωρώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ούτε να τον εφαρμόσουν σωστά δεν είναι ικανοί.

Να αποδοθούν ευθύνες ζητά το επιτελείο Χριστοδουλίδη

Η σημερινή καταδικαστέα ενέργεια διαρροής του θέματος του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών για τις εξετάσεις τετραμήνων της Γ’ λυκείου, θα πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι στο Σχέδιο Δράσης για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, περιλαμβάνεται ολοκληρωμένη αξιολόγηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων με την συμμετοχή των γονιών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των ειδικών.

Εάν από την αξιολόγηση επιβεβαιωθεί η αρνητική εκτίμηση για την χρησιμότητά τους, τότε θα καταργηθούν από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023 – 2024.