Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δρομολαξιά Μενεού

Εννέα ώρες έντονης βροχόπτωσης ήταν αρκετές για πλημμυρίσουν να δρόμοι σε Μενεού και Δρομολαξιά, ενώ επηρεάστηκαν και υποστατικά.

Με τον Δήμαρχο Μενεού-Δρομολαξιάς, Κύπρο Ανδρονίκου να δηλώνει

Οι οχετοί των όμβριων υδάτων δεν μπορούσαν να απορροφήσουν όλη αυτή την ποσότητα. Ήταν και έντονη η βροχή και συνεχόμενη για 8 ώρες περίπου από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 08:00-09:00 το πρωί.  

Αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και στα πλάνα που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, να κλείσουν για μερικές ώρες η λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο Μενεού, ο κυκλικός κόμβος Αεροδρομίου Λάρνακας και μια ανισόπεδη διάβαση στη Δρομολαξιά.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρονίκου, «είχαμε κάποια προβλήματα, στο δρόμο που βλέπετε πίσω μας ο οποίος είναι ο δρόμος της Λεοφώρου Μακαρείου, ήταν ο δρόμος γεμάτος νερό, επίσης κάποια σπίτια τα οποία είχαν πλημμυρίσει σε κάποιο βαθμό, μιλούμε για 5-6 σπίτια που είχαν νερό».

Επί ποδός βρέθηκαν από τα ξημερώματα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και πρόλαβαν τα χειρότερα.

«Είχαμε την πυροσβεστική, τα συνεργεία του δήμου, προσπαθήσαμε να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Και εγώ είμαι στο πόδι από τις 04:30-05:00 το πρωί», ανέφερε ο Δήμαρχος Μενεού-Δρομολαξιάς.

Από τις 06:00 το πρωί μέχρι και το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί 43 κλήσεις λόγω έντονων καιρικών φαινομένων στην επαρχία Λάρνακας, με επίκεντρο τις περιοχές Μενεού, Δρομολαξιάς και Κιτίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία:  «Οι κλήσεις αφορούσαν αντλήσεις νερού από πλημμυρισμένα υπόγεια ιδιωτικών υποστατικών και επιχειρήσεων, ανοίγματα οχετών ομβρίων υδάτων, πλημμυρισμένους δρόμους, μετακινήσεις δέντρων, καθώς και ρυμουλκήσεις οχημάτων και διασώσεις πολιτών από τα οχήματά τους τα οποία είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένους δρόμους. Σε μία περίπτωση παρασχέθηκε βοήθεια σε πρόσωπο το οποίο επιθυμούσε να εξέλθει της οικίας του με ασφάλεια λόγω των ορμητικών νερών».

Τις ομάδες της Πυροσβεστικής υποστήριξαν με ένα συνεργείο της η Πολιτική Άμυνα, ο Δήμος Λάρνακας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς.

Η Πολιτική Άμυνα κινητοποιήθηκε επίσης στη Λάρνακα, αποστέλλοντας μία ομάδα τεσσάρων ατόμων με δύο οχήματα και δύο αντλίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω των αυξημένων αιτημάτων για άντληση νερού από υπογείους χώρους.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο ομαλοποιήθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ενώ μέχρι το μεσημέρι είχαν δοθεί στην κυκλοφορία και οι δρόμοι που είχαν κλείσει.

Με τον Δήμαρχο, Κύπρο Ανδρονίκου να δηλώνει πως «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα νερά έχουν οδηγηθεί εκεί που θα έπρεπε να οδηγηθούν από τα συστήματα οχετών που παίρνουν τα όμβρια ύδατα προς την θάλασσα. Ελπίζουμε να βρέχει, θέλουμε τις βροχές αλλά ποιος μπορεί να τα βάλει με την φύση».  

Αύριο λειτουργοί των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών θα επισκεφθούν το Μενεού για να καταγράψουν τις ζημιές.

Παραλίμνι: Επόμενη μέρα

Μετρούν ζημιές στον Δήμο Παραλίμνιου.

Ένα 24ωρο μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που μετέτρεψαν την ευρύτερη περιοχή σε πλημμυρισμένη πολιτεία η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και όλοι οι δρόμοι που ήταν χθες κλειστοί δόθηκαν σταδιακά σε κυκλοφορία. Ωστόσο συνεργεία του δήμου και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονταν και σήμερα επί ποδός συνεχίζοντας την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε επιπλέον 16 κλήσεις στην επαρχία Αμμοχώστου, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 216 από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, «οι σημερινές κλήσεις αφορούσαν αντλήσεις νερού από πλημμυρισμένα υπόγεια ιδιωτικών υποστατικών, επιχειρήσεων και ξενοδοχείων, καθώς και ανοίγματα οχετών ομβρίων υδάτων και μετακινήσεις δέντρων. Σε μία περίπτωση παρασχέθηκε βοήθεια σε πρόσωπο το οποίο επιθυμούσε να εξέλθει της οικίας του με ασφάλεια λόγω των ορμητικών νερών».

Τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα εργάζονται μέχρι την αποπεράτωση όλων των περιστατικών.