Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μνημόσυνο Μάρκου Δράκου.

Τον ήρωα του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Μάρκο Δράκο, μνημόνευσε σήμερα ο Κυπριακός Ελληνισμός. Το μνημόσυνο του Λυκούργου της ΕΟΚΑ, όπως ήταν το ψευδώνυμο του Μάρκου Δράκου, τελέστηκε, όπως κάθε χρόνο  στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, στον Άγιο Δομέτιο.

Υπήρξε από τις λαμπρότερες μορφές του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα 1955-1959 και πέρασε στο πάνθεον των ηρώων σε ηλικία 25 ετών, το βραδύ της 18ης Ιανουαρίου του 1957, όταν η ομάδα του έπεσε σε ενέδρα αποικιοκρατών.

Με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου να δηλώνει: «Εκείνη τη νύχτα ο Μάρκος Δράκος χτυπημένος από δεκάδες σφαίρες, ανέβηκε αγέρωχος τα σκαλοπάτια της αιωνιότητας και εξασφάλισε τη θέση του στο Πάνθεο των ηρώων, ένας θρύλος για τον οποίο, όπως και για όλους τους άλλους ήρωες, ο θάνατος δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη σκαλοπάτι της ζωής τους».

Ο Μάρκος Δράκος γεννημένος στις 24 Σεπτεμβρίου του 1932, ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ, αποκτώντας ηγετικό ρόλο σε πολλές επιχειρήσεις και αποστολές.

Ακολούθησε τρισάγιο και  κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τάφηκε  κρυφά από τους Βρετανούς το σώμα του  Μάρκου Δράκου, μετά την θυσία του. 

Ο Κυπριακός Ελληνισμός τίμησε σήμερα και τη μνήμη του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Παντελή Κατελάρη. Το μνημόσυνο έγινε στον καθεδρικό ναό Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό , γενέτειρα του ήρωα στην παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο Παντελής Κατελάρης, γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1932. Το 1958, ενώ κατασκεύαζε βόμβες σε εργαστήριο που δημιούργησε στο χωριό Άγιος Ιωάννης Μαλούντας σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα το θάνατο του. Συναγωνιστές του τον έθαψαν κρυφά, ενώ οι Άγγλοι συνέχιζαν να τον αναζητούν.

Ο Πρόεδρους του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «οι επιμνημόσυνοι λόγοι δεν χρειάζονται για να εξυμνήσει κάποιος τον ηρωισμό όσων συνειδητά επέλεξαν το δρόμο προς την αθανασία».

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα.