Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαμαρτυρία Ισραήλ

Με μία εκτενή δήλωσή του σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, σχολίασε τις χθεσινοβραδινές ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Τελ Αβίβ, στη Χάιφα και στην Ιερουσαλήμ κατά των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, στην ακύρωση της δυνατότητας ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων που ψηφίζει η Κνέσετ από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Πρόεδρος Χέρτσογκ μεταξύ άλλων τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μίας βαθιάς διαφωνίας που δύναται να διαιρέσει σημαντικά τον λαό, γεγονός που τον ανησυχεί βαθύτατα όχι μόνο προσωπικά, όσο πολλούς εντός του Ισραήλ αλλά και τις τάξεις της Εβραϊκής Διασποράς.

«Οι βάσεις της ισραηλινής δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού συστήματος, είναι ιερές και πρέπει να τις διαφυλάξουμε, ακόμα και σε καιρούς κατά τους οποίους προβάλλονται θεμελιώδεις διαφωνίες και επιχειρήματα ως προς τις σχέσεις που διέπουν τις λειτουργίες της διακυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χέρτσογκ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «κατά την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε σειρά πολιτικών επαφών, στις οποίες εκδηλώθηκε η καλή θέληση όλων των μερών», ωστόσο τόνισε ότι «απομένει μακρύς δρόμος ακόμα» επειδή «διατηρούνται σημαντικές διαφορές απόψεων».

«Οι αρχές της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας που διασφαλίζουν τις εβραϊκές και δημοκρατικές αρχές του Κράτους του Ισραήλ αποτελούν τον οδηγό μας και δεν θα επιτρέψω αυτές οι αρχές να πληγούν», κατέληξε στη σημερινή του δήλωση ο Πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτσογκ.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ στον ιστότοπο Ynet της εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Γιεντιότ Αχαρονότ, πρόβαλε μεταξύ άλλων την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος προκειμένου να καταδειχθεί εάν το ισραηλινό εκλογικό σώμα τάσσεται υπέρ των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Κατά τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι πολίτες της χώρας δεν ρωτήθηκαν κατά πόσον το Ισραήλ θα διατηρήσει το δημοκρατικό του πολίτευμα ή όχι», ήταν το επιχείρημά του. Αντίστοιχη πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος εξέφρασε σε συνέντευξή του στο προχθεσινό φύλλο της ίδιας εφημερίδας και ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν.

Οι διαδηλώσεις

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, 80.000 πολίτες συμμετείχαν στην χθεσινοβραδινή ογκώδη διαδήλωση στο κέντρο του Τελ Αβίβ, που διοργάνωσαν το «Κίνημα Πολιτισμού Διακυβέρνησης» και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με αίτημα να διατηρηθούν οι υφιστάμενες αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο του εθνικού θεάτρου δεν διαλύθηκαν και περίμεναν μία ώρα έως την αποκατάσταση βλάβης στις ηχητικές τεχνικές εγκαταστάσεις και την έναρξη των ομιλιών.

Στον μακρύ κατάλογο των ομιλητών περιλαμβάνονταν ο Ελάντ Σράγκαμ επικεφαλής του φορέα που διοργάνωσε τη συγκέντρωση, η Τσίπι Λίβνι, η οποία είχε διατελέσει κατά το παρελθόν Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Εχούντ Μπαράκ και του Αριέλ Σιαρόν αντίστοιχα, αφυπηρετήσαντες δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας, Άβι Χίμι, και πολίτες που διηγήθηκαν με ποιον τρόπο η πορεία της επαγγελματικής τους πορείας και της προσωπικής τους ζωής υπερκέρασε τις νομοθετικές διατάξεις που ακυρώθηκαν από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχοντας κριθεί ως αντικείμενες στις αρχές και στην φυσιογνωμία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το κύριο σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Ελευθερία – Ισότητα - Χρηστή Διακυβέρνηση» και οι ομιλίες διακόπτονταν συχνά από τους διαδηλωτές με τις φράσεις «Ντροπή – Ντροπη» , «Ζήτω η Δημοκρατία» και «Δεν θα τους αφήσουμε».

 Η Τσίπι Λίβνι, η οποία εμφανίσθηκε χθες για πρώτη φορά σε δημόσια εκδήλωση ύστερα από πολυετή αποχή της από την ενεργό πολιτική ζωή τόνισε ότι εάν οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις τεθούν σε εφαρμογή, τότε το Ισραήλ θα πάψει να είναι δημοκρατία. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Άβι Χίμι, στην ομιλία του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η δικαστική εξουσία την εμποδίζει να κυβερνήσει. Ας μας δείξουν λοιπόν ποια ήταν η δικαστική απόφαση που τους εμπόδισε να μειώσουν το κόστος ζωής, που τους εμπόδισε να μειώσουν τη διαφθορά, που τους εμπόδισε να επιλύσουν το Παλαιστινιακό».

Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων ατόμων, ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και διαλύθηκε ειρηνικά χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και χωρίς να ακολουθήσει πορεία, όπως είχε ορισθεί από την εγκύκλιο που ανακοίνωσε η αστυνομία την προηγούμενη ημέρα.

Αντίστοιχη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο κέντρο της Χάιφα με τη συμμετοχή 3.000 πολιτών. Μικρότερη σε όγκο ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, συγκεντρώνοντας περί του 1.500 πολίτες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο, στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, κάποια από τα οποία βιντεοσκοπήθηκαν από τους διαδηλωτές και κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα προκαλώντας επικριτικά σχόλια για την επιχειρησιακή τακτική που εφάρμοσε η αστυνομία.