Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λ,ιυ

Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με τον Δήμαρχο, Κύπρο Ανδρονίκου να δηλώσει ότι η ποσότητα βροχής ήταν τέτοια που οι οχετοί και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορούσαν να τα απορροφήσουν και να τα οδηγήσουν έξω από την Κοινότητα.

«Είχαμε τεράστιες ποσότητες βροχόπτωσης, οι οποίες δημιούργησαν αρκετά προβλήματα ειδικά σε αυτό το κεντρικό σημείο στην κοινότητα Μενεού», είπε ο κ. Ανδρονίκου. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, είναι ο κεντρικός δρόμος της Λεωφόρου Μακαρίου ο οποίος έχει πλημμυρίσει. «Οι βροχοπτώσεις είχαν ξεκινήσει γύρω στα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν μέχρι τις 9 το πρωί, αντιλαμβάνεστε τέτοιες ποσότητες βροχών δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί», είπε.

Ανέφερε πως «είναι μια κατάσταση, η οποία μας λυπεί, αλλά υπάρχουν και αυτά, τι να κάνουμε θα το αντιμετωπίσουμε».

Σε μια πρώτη αποτίμηση στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε ο κ. Ανδρονίκου μας ανέφερε πως «γύρω στα 3-4 σπίτια έχουν πλημμυρίσει σε κάποιο βαθμό. Συνήθως είναι σπίτια τα οποία είναι κάτω από την στάθμη του δρόμου. Από αύριο θα καλέσουμε την Επαρχιακή Διοίκηση και τους λειτουργούς της να επισκεφθούν την περιοχή και να καταγράψουν τις οποιεσδήποτε ζημιές έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι ούτως ώστε να αποζημιωθούν».

Σημείωσε πως «από το πρωί είμαι στο πόδι από τις 0430, φέραμε μέσα υπαλλήλους του δήμου να συμπαρασταθούν στον κόσμο που είχε προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε δεν υπήρχαν και πολλά πράγματα τα οποία μπορούσαμε να κάνουμε, φέραμε δυο εκσκαφείς εκεί που χρειαζόταν να βοηθήσουν για διαφυγή των όμβριων νερών και ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε έτσι ξανά τέτοιες ποσότητες βροχής και τόσο μεγάλης διάρκειας».

κθυ

Τόνισε πως «η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε κάποιες περιπτώσεις όπως αντιλαμβάνεστε είναι δύσκολο. Όλη η περιοχή έχει πλημμυρίσει όχι μόνο η κοινότητα εδώ και συνήθως η πυροσβεστική ανταποκρίνεται εκεί που υπάρχει κίνδυνος για ζωές», κατέληξε.

 

Φωτογραφίες που ανάρτησε πολίτης στη σελίδα «Καιρόφιλοι»

΄λ

Στην επαρχία Λάρνακας  η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 33 κλήσεις, τα μέλη της οποίας προχώρησαν σε αποπαγίδευση ηλικιωμένης η οποία είχε εγκλωβιστεί στην οικία της, σε άντληση νερού από οικίες και αυλές, από υποστατικά και υπόγεια, σε άνοιγμα οχετών όμβριων υδάτων, ρυμουλκήσεις οχημάτων, αποπαγιδεύσεις οδηγών, και μετακίνηση δέντρων που εκριζώθηκαν από δυνατούς άνεμους.

Ο όγκος των προβλημάτων εντοπίστηκαν στην περιοχή Δρομολαξιάς Μενεού αφού από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 0900 το πρωί έβρεχε καταρρακτωδώς.

Στην Λάρνακα βρίσκονται 3 συνεργεία άντλησης όμβριων υδάτων και ένα όχημα διάσωσης που ειδικεύεται στην αποπαγίδευση πολιτών.

 

κξυ
ξτφ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ελεύθερη Αμμόχωστο

 Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε από τις 6 το πρωί οκτώ κλήσεις για βοήθεια.

Τα περιστατικά αφορούσαν άντληση νερού από υπόγεια ξενοδοχείων, άνοιγμα οχετών όμβριων, διάσωση ζωής, ρυμούλκηση οχημάτων και άντληση νερού από υπόγεια σπιτιών.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εργάζονται τέσσερα συνεργεία τα οποία στελεχώνουν 19 Πυροσβέστες. Συνεργείο στην περιοχή με 10 άτομα έχει και η Πολιτική Άμυνα.  

Δείτε εδώ την κατάσταση τους δρόμους.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Άμυνας 

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Άμυνα σε όλες τις επαρχίες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, παρακολουθώντας την κατάσταση και συνδράμοντας οπουδήποτε, εφόσον χρειαστεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η Πολιτική Άμυνα κινητοποιήθηκε, από νωρίς το Σάββατο το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, για την παροχή βοήθειας στους πολίτες στην περιοχή Παραλιμνίου/Πρωταρά και Αγίας Νάπας. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία και τις άλλες υπηρεσίες, ανταποκρίθηκε σε περιστατικά άντλησης νερού από υποστατικά που πλημμύρισαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Συνολικά είκοσι οκτώ μέλη της Δύναμης, μόνιμο προσωπικό και εθελοντές από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πολιτικής Άμυνας Αμμοχώστου και Λάρνακας, με έντεκα οχήματα και οκτώ αντλίες, επιχείρησαν σε πολλά επεισόδια και συνέδραμαν στην άμβλυνση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην περιοχή.