Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυ

Την καθιερωμένη ετήσια καταμέτρηση υδρόβιων αποδημητικών πτηνών που ξεχειμωνιάζουν στους Κυπριακούς υδροβιότοπους, πραγματοποιεί η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Νίκος Κασίνης- Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας 

Το Σαββατοκύριακο 14-15 Ιανουαρίου διεξάγεται η μεσοχειμωνιάτικη καταγραφή υδρόβιων η οποία διεξάγεται στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική, δηλαδή στη Δυτική Παλαιαρκτική.

Η καταμέτρηση διεξάγεται σε 30 υδροβιότοπους της ελεύθερης Κύπρου, ενώ η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στις αλυκές Ακρωτηρίου και Λάρνακας και σε περιοχές του Δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 όπως η λίμνη Ορόκλινης, Παραλίμνιου και το Φράγμα Άχνας.

Νίκος Κασίνης- Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας 

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που αναμειγνύονται και πολίτες και συνεισφέρουν σε καταγραφές υδρόβιων σε όλη αυτή την περιοχή, και αυτό το σαββατοκύριακο γίνεται και στην Κύπρο, όπου σε όλους τους υγρότοπους του νησιού καταγράφονται τα υδρόβια και άλλα είδη.

Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, αποτελεί σταθμό ανεφοδιασμού και ξεκούρασης για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο. Πολλά αποδημητικά πτηνά ξεχειμωνιάζουν στην Κύπρο λόγω των ήπιων, υγρών χειμώνων που συνήθως επικρατούν.