Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέφανος Στεφάνου

Σε μια περίοδο που οι κυβερνώντες και το κατεστημένο «προωθούν τη λήθη και την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας», η αναφορά και μόνο στη δράση αντιστασιακών αποτελεί συμβολή στην υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, είπε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου στην εκδήλωση προς τιμήν του Διονύση Μαλά. 

Στην ομιλία του, ο κ. Στεφάνου, ανέφερε ότι η αναφορά σε ανθρώπους όπως ο Διονύσης Μαλάς «έχει ιδιαίτερο βάρος στις μέρες μας».

«Σε μια περίοδο που οι κυβερνώντες και το κατεστημένο προωθούν τη λήθη και την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, η αναφορά και μόνο στη δράση ανθρώπων αντιστασιακών όπως ο Διονύσης Μαλάς αποτελεί συμβολή στην υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας», σημείωσε. 

Τιμώντας τον Διονύση Μαλά , είπε ο κ. Στεφάνου, «τιμούμε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την ελευθερία στον τόπο μας», προσθέτοντας πως ο κ. Μαλάς ήταν πάντοτε πρωταγωνιστής σ’ αυτούς τους αγώνες.

Για τη δράση του κ. Μαλά, αναφέρθηκε σε μαρτυρίες στελεχών του ΑΚΕΛ αλλά και σε μαρτυρία του ιδίου του κ. Μαλά σε ραδιοφωνική εκπομπή. Μεταξύ άλλων, είπε ο κ. Στεφάνου, «πώς ο ίδιος απέτρεψε τις δολοφονίες στελεχών της Αριστεράς στην περιοχή της γενέτειράς του, τον Κάμπο, που είχε διατάξει ο Γρίβας γιατί δήθεν τα συγκεκριμένα στελέχη ήταν προδότες».

Σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Μαλάς, «ήταν ενεργό μέλος της ΕΟΚΑ, αντάρτης στα βουνά και παρά τον αντικομουνιστικό παροξυσμό που είχε καλλιεργήσει ο Γρίβας, ο Διονύσης Μαλάς όχι μόνο δεν ενέδωσε σ’ αυτόν αλλά ήξερε να ξεχωρίζει τον βασικό στόχο που ήταν η αποτίναξη της αποικιοκρατίας. Σ’ αυτό τον αγώνα πίστευε ότι είχαν θέση όλοι. Αριστεροί και Δεξιοί». Σ’ αυτό, πρόσθεσε, έμεινε συνεπής μέχρι το τέλος του αντιαποικιακού αγώνα.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι ο Διονύσης Μαλάς «ξεχώριζε για τη διορατικότητα και την καθαρότητα στη σκέψη για αυτό άλλωστε τον εμπιστευόταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και συζητούσε συχνά μαζί του για διάφορα ζητήματα που τον απασχολούσαν».

Στην προ-πραξικοπηματική περίοδο, πρόσθεσε, λειτούργησε ως σύνδεσμος μεταξύ ΑΚΕΛ και Μακαρίου. «Είναι γνωστό ότι τότε το ΑΚΕΛ διέθεσε στον Μακάριο μέλη και στελέχη του για υπεράσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας και σ’ αυτό ο Διονύσης Μαλάς διαδραμάτιζε συντονιστικό ρόλο», είπε.

Ένα από τα περιστατικά της περιόδου, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, είναι αυτό με την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου στον Άη Σέρκη, τον Οκτώβριο του 1973. Είπε ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία του Διονύση Μαλά, «η συνεργασία με το ΑΚΕΛ απέτρεψε τόσο την απόπειρα ανατίναξης της αυτοκινητοπομπής του Μακαρίου πηγαίνοντας προς το χωριό, καθώς και την ενέδρα που είχε στημένη η ΕΟΚΑ Β’ κατά την επιστροφή του Μακαρίου στη Λευκωσία από άλλο δρόμο».

Γι’ αυτή του τη δράση, σημείωσε, «ο Διονύσης Μαλάς έγινε στόχος της ΕΟΚΑ Β’, με αποκορύφωμα την απόπειρα δολοφονίας του στις 18 Ιουνίου 1974 στην Έγκωμη Αμμοχώστου», ενώ, όπως είπε, την ίδια νύκτα δολοφονήθηκε ο Ανδρέας Μαραγκός ο οποίος ανήκε στις μακαριακές δυνάμεις.

Στόχος της ΕΟΚΑ Β’ έγινε και η οικογένεια του κ. Μαλά, είπε ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος σε περιστατικό όπου «μέλη της ΕΟΚΑ Β’ μπούκαραν στο σπίτι της οικογένειας και απείλησαν τον Σταύρο -που ήταν παιδί τότε- βάζοντάς του το πιστόλι στο στόμα».

Σημείωσε ότι η συνεργασία του Διονύση Μαλά με το ΑΚΕΛ συνεχίστηκε και δύο φορές περιλήφθηκε ως νέα δύναμη στα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Το 1991 κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου και το 1992 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ στον Δήμο Πάφου.