Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εύα Καϊλή

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου Αντιπροέδρου στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate.

Μάλιστα η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο twitter, είχε αναφέρει ότι: «Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή». Η κ. Μετσόλα είχε προσθέσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.

Ποιος θα διαδεχθεί την Εύα Καϊλή στην αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

Με βάση τον Κανονισμό του ΕΚ, σε περίπτωση χηρείας έδρας Αντιπροέδρου στο Προεδρείο του ΕΚ, εκλέγεται νέος Αντιπρόεδρος στην ίδια σειρά προτεραιότητας. Κατά συνέπεια, όποιος ή όποια ευρωβουλευτής εκλεγεί την επόμενη εβδομάδα, θα αναλάβει καθήκοντα ως πέμπτος ή πέμπτη Αντιπρόεδρος.

Υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν από το ένα εικοστό των μελών του Κοινοβουλίου ή από μια πολιτική ομάδα. Για να εκλεγεί Αντιπρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων σε μυστική ψηφοφορία.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΕΚ αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στους δεκατέσσερις Αντιπροέδρους, οι οποίοι μπορούν να τον αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι Αντιπρόεδροι είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης. Κατά την εκλογή των μελών του Προεδρείου, οι πολιτικές ομάδες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι το σύνολο των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων αντικατοπτρίζει σε γενικές γραμμές την αριθμητική σύνθεση των ομάδων και λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου.