Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εξετάσεις

Σε έκτακτη συνεδρίαση παρακάθισαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, και συζήτησαν για τους τύπους των ιδιωτικών σχολείων, με επίκεντρο το ιδιωτικό σχολείο FORUM PREMEDICAL PRIVATE SCHOOL.

Το θέμα προέκυψε μετά από διαφημίσεις του συγκεκριμένου σχολείου ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις τετραμήνου, με στόχο να προετοιμαστούν καλύτερα για τις Παγκύπριες εξετάσεις για εισαγωγή τους σε Ιατρικές Σχολές.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι ατυχώς διαφημίστηκε από το σχολείο, το θέμα της μη διεξαγωγής εξετάσεων τετραμήνων και αν υπήρξε παρατυπία θα εξεταστεί.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως το σχολείο έλαβε νομότυπα την άδεια λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, σήμερα λειτουργούν στην Κύπρο 39 ιδιωτικά σχολεία, από τα οποία τα 33 δεν εφαρμόζουν βάσει του νόμου τις εξετάσεις τετραμήνων.

Όπως εξήγησε υπάρχουν τρεις τύποι ιδιωτικών σχολείων. Αυτά  που είναι ίδιου τύπου με τα δημόσια σχολεία, τα παρόμοιου τύπου που πρέπει κατά τα 2/3 να τηρούν το πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου, και τα διαφορετικού ή άλλου τύπου τα οποία ακολουθούν πρότυπα άλλων χωρών.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας ενώπιον της Επιτροπής, «πρέπει να συζητήσουμε κάποιες διατάξεις της νομοθεσίας, ωστόσο το όλο θέμα θα υπήρχε είτε η αξιολόγηση στα σχολεία είναι ανά τετράμηνο είτε ήταν στο τέλος του χρόνου. Η νομοθεσία δεν προβλέπει τι γίνεται στην αξιολόγηση στα παρομοίου τύπου σχολεία».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά κενά στη νομοθεσία που διέπουν τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, ωστόσο κενά παρατηρήθηκαν και στον έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία για τον τρόπο λειτουργίας τους.

«Αυτή η έλλειψη ισονομίας πρέπει να διορθωθεί. Η πρόθεση της Επιτροπής είναι αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών να προχωρήσουμε στην αλλαγή της νομοθεσίας, υπάρχουν πολλές σκέψεις, μια τις σκέψεις από πολλούς συναδέλφους είναι η κατάργηση του παρόμοιου τύπου σχολείου», ανέφερε ο Πάυλος Μυλωνάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου και βουλευτών του ΑΚΕΛ.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης

Αποτελεί παιδαγωγικό έγκλημα ο θεσμός των Τετραμήνων

Με τον Υπουργό Παιδείας να απαντά

Ήρθαμε να μιλήσουμε για τα ιδιωτικά σχολεία και το ΑΚΕΛ έμεινε με κολλημένη τη βελόνα για τα τετράμηνα. Υπενθυμίζω ότι είναι η Βουλή που ψήφισε το θεσμό των Τετραμήνων

«Δεν μπορεί ο Υπουργός Παιδείας να καθορίζει στη Βουλή πως θα συνεδριάζει», επανήλθε ο Χρίστος Χριστοφίδης.    

Με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παύλο Μυλωνά να αναγκάζεται να υψώσει τον τόνο της φωνής του, ώστε να επανέλθει η τάξη στην αίθουσα της συνεδρίας,  υποδεικνύοντας, μάλιστα, στους συναδέλφους του βουλευτές πως γίνονται ρεζίλι μπροστά στους καλεσμένους που ήρθαν για να συζητήσουν το θέμα που τους απασχολεί.