Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η δημοτικότητα του δούκα του Σάσεξ Χάρι μεταξύ των Βρετανών έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά από τις αποκαλύψεις και καταγγελίες κατά της βασιλικής οικογένειας μέσα από την αυτοβιογραφία και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του.

Νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times δείχνει ότι μόνο το 24% των ερωτηθέντων έχουν θετική άποψη για τον πρίγκιπα Χάρι, έναντι ποσοστού 68% που έχουν πλέον αρνητική γνώμη. Δηλαδή μέσα σε μία εβδομάδα η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, στο -44%.

Όπως επισημαίνεται στη δημοσκόπηση, ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ είναι πλέον τόσο αντιπαθητικοί μεταξύ των Βρετανών άνω των 65 ετών που η δημοτικότητά τους σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι χειρότερη και από εκείνη του πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος στην ουσία έχει παραμεριστεί από τη βασιλική οικογένεια λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο παιδεραστίας του Τζέφρι Έπστιν.

Συγκεκριμένα, το 60% της γηραιότερης γενιάς των Βρετανών αντιπαθεί τον Άντριου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για Χάρι και Μέγκαν είναι 73% και 69%.

Στους άνω των 65 μόνο το 9% βλέπει θετικά τον δούκα του Σάσεξ, αν και στους κάτω των 25 ετών το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο και φτάνει στο 39%.

Το 41% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κίνητρο του Χάρι για την έκδοση της αυτοβιογραφίας με τον τίτλο «Ρεζέρβα» ήταν τα χρήματα. Το 21% αποδέχεται την εξήγηση του πρίγκιπα πως ήθελε να παρουσιάσει τα πράγματα από τη δική του πλευρά.

Όπως σχολιάζουν οι Times, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα φέρουν ανακούφιση στο Παλάτι, καθώς παρά την κριτική που ασκεί στο βιβλίο του ο Χάρι η δημοτικότητα του βασιλιά Καρόλου και του πριγκιπικού ζεύγους της Ουαλίας Γουίλιαμ και Κέιτ δεν έχει επηρεαστεί - αντιθέτως έχει ελαφρώς ενισχυθεί.

Μικρή μόνο πτώση καταγράφουν τα ποσοστά δημοφιλίας της βασιλικής συζύγου Καμίλας, που δέχθηκε στο βιβλίο και στις συνεντεύξεις αρκετά από τα βέλη του Χάρι.

Πλέον το δημοφιλέστερο μέλος της βασιλικής οικογένειας είναι η πριγκίπισσα Άννα, με καθαρό ποσοστό δημοφιλίας στο +59% και ακολουθούν η Κέιτ Μίντλετον με +50% και ο Γουίλιαμ με +49%.

Πάντως, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι «ντρέπονται» για το θεσμό της μοναρχίας στη χώρα έχει αυξηθεί από 15% σε 21%, κυρίως στις ηλικίες 18-24 ετών.

Περίπου τρεις στους πέντε πολίτες λένε πως θεωρούν καλό για τη Βρετανία το θεσμό της μοναρχίας και το 64% απαντούν χωρίς ενδοιασμό ότι θέλουν τη διατήρησή του.

Στο ερώτημα όμως αν η Βρετανία θα έχει ακόμα μονάρχη σε 100 χρόνια, μόνο το 12% απαντά «οπωσδήποτε» ναι και το 35% «πιθανότατα».