Τηλεόραση Ραδιόφωνο
στεφη δρακου υπουργος δικαιοσυνης

Με την επιστροφή της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Αννας Αριστοτέλους στα καθήκοντά της θα μελετηθεί το θέμα της μετακίνησής της, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Αστυνομικού Σταθμού Δερύνειας, η κ. Δράκου απαντώντας σε ερώτηση για τον διορισμό του αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών και τις αντιδράσεις των κρατουμένων ότι προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας και ότι ουσιαστικά "θα φορεί δύο καπέλα", είπε  "δεν θα φορεί δύο καπέλα".

Ο αναπληρωτής Διευθυντής στις Φυλακές, ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης, θα εφαρμόζει τον νόμο που αφορά στις Φυλακές και τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα. Είναι μια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο παρελθόν και αναφέρομαι ιδιαίτερα στη νυν διευθύντρια των Φυλακών Αννα Αριστοτέλους, η οποία όπως ξέρετε ήταν αστυνομικός για δύο χρόνια, είπε.

Σε παρατήρηση ότι η κ. Αριστοτέλους ήταν νομικός σύμβουλος της Αστυνομίας, είπε ότι ναι, είναι νομικός αλλά ήταν αποσπασμένη από το Αστυνομικό Σώμα, «όπως ακριβώς η διαδικασία που ακολουθήσαμε τώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια προσωρινή διευθέτηση η οποία κατέστη αναγκαία διότι απουσιάζει με άδεια ασθενείας τόσο η διευθύντρια των Φυλακών όσο και η ανώτερη λειτουργός, συνεπώς ένας χώρος τόσο νευραλγικός σαν τις Φυλακές δεν θα μπορούσε να παραμείνει ακέφαλος. Και αυτό φροντίσαμε να κάνουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους και οι δύο».

Σε παρατήρηση ότι δεν είναι οξύμωρο που επιθυμεί να επιστρέψει πίσω η κ. Αριστοτέλους ενώ ζήτησε απόσπαση, η κ. Δράκου είπε «με προκαταλαμβάνετε με υποθέσεις. Να περιμένετε, να κάνετε λίγη υπομονή, είναι ένα θέμα που μελετούμε, υπάρχει ένα αίτημα από τη Διεύθυνση των Φυλακών τόσο από την κ. Αριστοτέλους όσο και από την κ. Δημητρίου, υπάρχουν διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, το θέμα μελετάται, δεν μας βοηθά πολύ γιατί λείπουν και οι δύο συνεπώς είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ τους για να βρούμε την καλύτερη λύση στα πλαίσια των διαδικασιών που εφαρμόζονται μέσα από τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες της δημόσιας υπηρεσίας».

Σε παρατήρηση ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση, η κ. Δράκου είπε ότι η άδεια της κ. Αριστοτέλους λήγει στις 20 Ιανουαρίου. Συνεπώς η αναπλήρωση έγινε στα πλαίσια αυτής της απουσίας  και των δύο. "Δεν μπορούσαμε να κάνουμε την αναπλήρωση μέσα από το προσωπικό των Φυλακών γιατί λείπει και η ανώτερη λειτουργός η κ. Δημητρίου. Ευχόμαστε να είναι καλά η κ. Αριστοτέλους, να επιστρέψει και να συζητήσουμε όλα τα θέματα που προκύπτουν σε σχέση με το θέμα της μετακίνησης", πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πώς σχολιάζει τις πληροφορίες ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τους βοηθούς όπου υπήρξε διαβούλευση για το θέμα της Διεύθυνσης των Φυλακών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποια προσκόμματα για να μην μετατεθούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία δεδομένου ότι θα υπάρχει έλεγχος στην Αστυνομία, η κ. Δράκου είπε ότι συσκέψεις με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τους βοηθούς έχει τακτικά όπως και με τη Διεύθυνση των Φυλακών. «Είχα και μαζί με την κ. Σιαλή η οποία εργάζεται στις Φυλακές.

Το θέμα της μετακίνησης της κ. Αριστοτέλους και της κ. Δημητρίου είναι ένα ξέχωρο θέμα και θα το δούμε όπως είπα στα πλαίσια των διαδικασιών της Δημόσιας Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις. Αντιλαμβάνεστε όταν μιλούμε για διευθυντικές θέσεις, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε οποιαδήποτε μετακίνηση και με την επιστροφή της κ. Αριστοτέλους και αφού συζητήσουμε μαζί της και μελετήσουμε τις διάφορες επιλογές που μας προσφέρανε, θα αποφασίσουμε αυτό που είναι καλό για το δημόσιο συμφέρον».

Κληθείσα να σχολιάσει ότι οι νομικοί σύμβουλοι της κ. Αριστοτέλους και της κ. Δημητρίου δήλωσαν στο ΡΙΚ ότι μελετούν το ενδεχόμενο άσκησης ιδιωτικής ποινικής δίωξης, προσφυγή στο ΕΔΑΔ και καταχώρηση αγωγής εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόκληση ζημιάς και παραβίασης των δικαιωμάτων τους, η κ. Δράκου είπε ότι "είναι δικαίωμά τους να πάρουν οποιαδήποτε μέτρα οι ίδιες πιστεύουν ή οι δικηγόροι τους συμβουλεύουν και δεν έχω τίποτε να σχολιάσω".

Ερωτηθείσα αν θα δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα. «Προσπαθώ εδώ και καιρό να το διευκρινίσω αυτό το θέμα, το πόρισμα και οι ποινικές έρευνες είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα και δεν δίνεται ούτε σε μένα, ούτε σε οποιονδήποτε άλλο. Συνεπώς εγώ δεν έχω αρμοδιότητα να χειριστώ το συγκεκριμένο θέμα».

Κληθείσα να δώσει τη δική της άποψη, η κ. Δράκου είπε ότι ο ΓΕ έχει εκφράσει άποψη και είναι βέβαιη ότι ο ΓΕ γνωρίζει τι είναι δημόσιο συμφέρον «και δεν επιθυμώ να το σχολιάσω γιατί δεν είμαι νομικός σύμβουλος του κράτους. Είμαι Υπουργός δικαιοσύνης, έχω τις απόψεις μου, σέβομαι το θεσμό του ΓΕ και συνεπώς δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω και μένω εδώ».

Σε παρατήρηση ότι ο εν λόγω αξιωματικός ο οποίος τοποθετήθηκε προσωρινά στις Κεντρικές Φυλακές ηγείτο στην επαρχία Αμμοχώστου σε νευραλγικό πόστο και μάλιστα σε πολύ σοβαρές υποθέσεις της επαρχίας άνθρωποι οι οποίοι καταδικάστηκαν βρίσκονται εντός των Κεντρικών Φυλακών, και αν θεωρεί ότι προκύπτει κάποιο θέμα, είπε ότι δεν νομίζει ότι προκύπτει οποιονδήποτε θέμα «και δεν νομίζω ότι είχε εμπλοκή σε ό,τι αφορά κράτηση κρατουμένων».

Για την πειθαρχική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, η κ. Δράκου είπε ότι δεν έχει πάρει ακόμη η αστυνομία τον φάκελο για να τύχει χειρισμού. «Μόλις ληφθεί το μαρτυρικό υλικό, τότε είμαι βέβαιη ότι η Αστυνομία τάχιστα θα επιληφθεί», είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει έρευνα του Γενικού Ελεγκτή που αρχίζει σε σχέση με τις προαγωγές στην αστυνομία, σχετικά με προαγωγές που πέφτουν αλλά δεν αποκόπτονται οι μισθοί, η κ. Δράκου είπε ότι «θα την σχολιάσω όταν γίνει η έρευνα και έχω υπόψη μου». Ερωτηθείσα αν ήταν ενήμερη για τις προαγωγές, η κ. Δράκου ανέφερε ότι εφόσον ήταν απόφαση του δικαστηρίου και «γνωρίζουμε ότι η απόφαση αυτή ακυρώθηκε, υπάρχει η διαδικασία επανεξέτασης και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και έρθει στα χέρια μου η σχετική υπόθεση σίγουρα θα επιληφθώ».