Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λογισμικο

Τρεις ισραηλινές εταιρείες φέρονται να πώλησαν πριν από έξι μήνες κακόβουλο λογισμικό ηλεκτρονικής παρακολούθησης μέσω του διαδικτύου στην Κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, υποστηρίζει σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα ΧαΆρετς, επικαλούμενη κρατικά έγγραφα του Μπανγκλαντές σε συνδυασμό με άλλα διεθνή πιστοποιητικά που αποδεικνύουν διεθνείς δικαιοπραξίες. Μία από τις εταιρείες, όλες ιδιοκτησίας του Ταλ Ντιλιάν, τέως στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων («ΑΜΑΝ»), με την επωνυμία Passitora είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ΧαΆρετς, η εταιρεία Passitora, ιδιοκτησίας του Ντιλιάν, πώλησε κακόβουλο ηλεκτρονικό λογισμικό, ικανό να υποκλέψει ευαίσθητες πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, στην υπηρεσία NTMC (National Telecommunications Monitoring Centre – Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών) που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης του Μπανγκλαντές. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι μεταξύ άλλων αρμόδια για την παρακολούθηση υπόπτων πολιτών δια της δραστηριότητάς τους στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η τοπική νομοθεσία της παρέχει την δυνατότητα να λογοκρίνει ιστοτόπους και να εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτούς εντός της μπανγκλαντεσιανής επικράτειας.

Τα ισραηλινά μέσα τονίζουν ότι το Μπανγκλαντές δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και ότι στα διαβατήρια της ασιατικής χώρας αναγράφεται η επισήμανση ότι «ισχύουν για όλες τις χώρες πλην του Ισραήλ». Παράλληλα, ο ισραηλινός Τύπος τονίζει ότι το Μπανγκλαντές, η τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, κατηγορείται από διεθνείς οργανώσεις ότι παραβιάζει συστηματικά τις ατομικές ελευθερίες.

Η Κυβέρνηση του Μπανγκλαντές δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, καμία αναφορά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από τα μέσα ενημέρωσης του Μπανγκλαντές.