Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαθητές σχολεία

Συνάντηση με την ηγεσία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ, με αντικείμενο τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, είχε σήμερα στο Υπουργείο, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός άκουσε τις απόψεις και επισημάνσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας,Λοΐζου Κωνσταντίνου και συνεργατών του σχετικά με τη λειτουργία και την προβολή συγκεκριμένου σχολείου, όπως επίσης και τις απόψεις των εκπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ.

Στη βάση ισχυρισμών που προβλήθηκαν, ο κ. Προδρόμου κάλεσε τη Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης να καταθέσει τυχόν επιπρόσθετα στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου και τους ισχυρισμούς που προβάλλονται, ούτως ώστε να εξεταστούν αρμοδίως από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση τυγχάνει διαχείρισης διοικητικά από τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΝ σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους υφιστάμενους κανονισμούς, υπογράμμισε όμως ότι τίθεται ένα ευρύτερο θέμα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και τον χαρακτηρισμό των ιδιωτικών σχολείων σύμφωνα με τρεις διαφορετικές κατηγορίες: ιδίου, παρομοίου ή διαφόρου τύπου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι προδιαγραφές για τα παρομοίου τύπου ιδιωτικά σχολεία είναι εν πολλοίς ασαφείς ή ελλιπώς διευκρινισμένες και ότι υπάρχει σχετικός προβληματισμός στο Υπουργείο.

Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει εγερθεί από τους οργανωμένους γονείς, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το ΥΠΑΝ προσανατολίζεται να υποβάλει σχετική πρόταση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, εφόσον η κατηγορία των «παρομοίου τύπου» σχολείων δεν φαίνεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν απόψεις και εισηγήσεις για το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο και ο Υπουργός επιφυλάχθηκε για περαιτέρω ενημέρωση, εφόσον προηγηθούν και άλλες σχετικές διαβουλεύσεις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε σε σχεδιασμό που γίνεται στο ΥΠΑΝ προκειμένου να θεσπιστεί, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και επαγγελματικής στελέχωσης, σχετικό Γραφείο για την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΥΠΑΝ και ο Γενικός Διευθυντής, Νεόφυτος Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης.