Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανθρώπινα δικαιώματα

Τρεις γυναίκες από την Ουκρανία, το Ιράν και την Τουρκία κέρδισαν το βραβείο Olof Palme 2023 για τις δράσεις τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών στις χώρες τους.

Η Ουκρανή Μάρτα Τσουμάλο, η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί και η Τουρκάλα Ερέν Κεσκίν βραβεύτηκαν για «τις προσπάθειές τους στον αγώνα για την ελευθερία των γυναικών, σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται από τον πόλεμο, τη βία και την καταπίεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ταμείο στη Μνήμη του Ούλοφ Πάλμε, του δολοφονηθέντος Σουηδού πρωθυπουργού.

Η Τσουμάλο, ψυχολόγος και φεμινίστρια, τιμήθηκε ως μία από τις ιδρύτριες της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Προοπτικές Γυναικών», (Women's Perspectives), που υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας εναντίον τους.

«Από το 2014, και ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Μάρτα Τσουμάλο ήταν πολύ ενεργή στην ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις του πολέμου και στην ανταπόκριση στις ανάγκες των θυμάτων», υπογράμμισε το Ταμείο στη Μνήμη του Ούλοφ Πάλμε.

Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναργκίς Μοχαμαντί «υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την ελευθερία της έκφρασης στο Ιράν», πρόσθεσε η κριτική επιτροπή.

Οι θέσεις της οδήγησαν στη σύλληψή της πολλές φορές από το 1998. Απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια συνελήφθη ξανά τον Νοέμβριο του 2021 έξω από την Τεχεράνη, ενώ παρευρισκόταν σε μια τελετή για έναν άνδρα που σκοτώθηκε κατά τις διαδηλώσεις του 2019.

Η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ερέν Κεσκίν επί δεκαετίες υπερασπίζεται θύματα διακρίσεων στη χώρα της, συμπεριλαμβανομένων «εθνοτικών μειονοτήτων, μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και προσφύγων».

Η επιτροπή επεσήμανε ότι η Κεσκίν έχει γίνει στόχος τόσο απειλών κατά της ζωής της όσο και νομικών διαδικασιών και «έχει επίσης φυλακιστεί για τις πεποιθήσεις της», με τη Διεθνή Αμνηστία να την αποκαλεί «κρατούμενη συνείδησης».

Η τελετή απονομής θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου στη Στοκχόλμη.

Το Ταμείο, που πήρε το όνομά του από τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1986, τιμά κάθε χρόνο προσωπικότητες που είναι αφοσιωμένες στην ειρήνη και στον αφοπλισμό ή στον αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το βραβείο συνοδεύεται από 100.000 δολάρια.