Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βραζιλία

Μία «γιγαντία» επιχείρηση συλλήψεων ακολούθησε τις ταραχές και τις σκηνές χάους στην Βραζιλία, αφού χιλιάδες οπαδοί του τέως προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο εισέβαλαν στο Κογκρέσο της χώρας, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια.

Κρατώντας σημαίες της Βραζιλίας και φορώντας ρούχα στα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας, πάνω από 3.000 υποστηρικτές του  Μπολσονάρου εισέβαλαν στα κυβερνητικά κτίρια, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. 

Μάλιστα οι σκηνές εισβολής στα τρία κτίρια θύμισαν την επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. 

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 400 συλλήψεις οπαδών του Μπολσονάρου - σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ – οι οποίοι μεταφέρθηκαν με χειροπέδες στη φυλακή.

Καταδικάζει η ΕΕ

Οι πολιτικές διαφορές στη Βραζιλία πρέπει να επιλύονται μέσω των δημοκρατικών θεσμών της χώρας και όχι μέσω της βίας στους δρόμους, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας τις βίαιες επιδρομές υποστηρικτών του τέως Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο σε κυβερνητικά κτήρια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τις αντιδημοκρατικές βίαιες ενέργειες που έλαβαν χώρα την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στην καρδιά της κυβερνητικής συνοικίας της Μπραζίλια», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κ. Μπορέλ.

«Η ΕΕ επαναδιατυπώνει την πλήρη στήριξή της στον Πρόεδρο Λούλα και το δημοκρατικό σύστημα στη Βραζιλία και εκφράζει αλληλεγγύη με τους δημοκρατικούς σταθμούς που έγιναν στόχος αυτής της επίθεσης» προσθέτει.

«Η δημοκρατία στη Βραζιλία θα επικρατήσει της βίας και τους εξτρεμισμού», τονίζει.

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Βραζιλίας, και ειδικά ο τέως Πρόεδρος Μπολσονάρο, πρέπει να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο και να προτρέψουν τους υποστηρικτές τους να πάνε στα σπίτια τους. Το μέρος όπου επιλύονται οι πολιτικές διαφορές είναι μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας και όχι μέσω της βίας στους δρόμους» επισημαίνει.

Τα επεισόδια καταδίκασε και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε ανάρτησή της έκανε λόγο για «επίθεση στη δημοκρατία» και πρόσθεσε πως τα γεγονότα «προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε όλους εμάς που υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», εκφράζοντας πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο Λούλα ο οποίος, τόνισε, «εξελέγη με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο».

Σε δική του ανάρτηση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε «απόλυτη καταδίκη για την επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας» καθώς και πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, «δημοκρατικά εκλεγμένο από εκατομμύρια Βραζιλιάνους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε με ανάρτησή της στα πορτογαλικά βαθιά ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στη Βραζιλία.

«Η δημοκρατία πρέπει πάντα να τυγχάνει σεβασμού» συνέχισε, και πρόσθεσε πως το Κοινοβούλιο τάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης Λούλα «και όλων των νόμιμων και δημοκρατικά εκλελεγμένων θεσμών».

Αποτροπιασμός και ανησυχία από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Αποτροπιασμό και βαθιά ανησυχία εκφράζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις χθεσινές επιθέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας.

«Η Ελλάδα καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις και υποστηρίζει πλήρως τον Πρόεδρο Λούλα, δημοκρατικά εκλεγμένο από τον βραζιλιάνικο λαό, την κυβέρνησή του και τα νομοθετικά και δικαστικά όργανα της Βραζιλίας», αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.