Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρχ

Στις βασικές και κατευθυντήριες γραμμές της εφεξής διακονίας και του τρόπου με τον οποίο θα διοικήσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου, ως ο νέος Προκαθήμενος, περιέγραψε κατά τον Ενθρονιστήριο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Αφού αναφέρθηκε σε αμφιβολίες που τον βαραίνουν, καθώς αναγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο και την καθοριστική διακονία των προκατόχων του Αρχιεπισκόπων, καθόρισε ως πρώτιστο μέλημά του την πνευματική ανάταση και προκοπή, με αναφορές και διαπιστώσεις για τις σύγχρονες κρίσεις.

Ακολούθησε εκτενής αναφορά στο άλυτο κυπριακό πρόβλημα, με τον νέο Αρχιεπίσκοπο  να διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό, πως η Εκκλησία θα παραμείνει στις επάλξεις των εθνικών αγώνων μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας. Σήμερα που κινδυνεύουμε όσο ποτέ άλλοτε από την τουρκική βουλιμία, η οποία δεν αποκρύβει τις επιδιώξεις της για κατάκτηση και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες απλός θεατής, τόνισε χαρακτηριστικά. Ενώ απηύθυνε παράλληλα έκκληση για αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα μπορεί να υπολογίζει και στη δική μας υποστήριξη στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας και στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας. Δεν θα διστάσουμε, όμως, να επισημάνουμε και να ελέγξουμε κάθε τυχόν εκτροπή και θα αγωνιστούμε να αποτρέψουμε λύσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας στην πατρογονική γη», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Γεώργιος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος προέβη σε ειδική αναφορά στα θέματα της παιδείας, ξεκαθαρίζοντας τον ρόλο και το έργο της κυπριακής εκκλησίας.

«Δεν ζητούμε, ούτε επιχειρούμε εκβιαστικά, ποδηγέτηση της Κυβέρνησης του τόπου στα θέματα παιδείας, ούτε και σε άλλα θέματα. Δεν απεμπολούμε, όμως, το δικαίωμα να έχουμε άποψη επί των κυριοτέρων ζητημάτων του τόπου και να την εκθέτουμε ελεύθερα, όπως τέτοιο δικαίωμα έχει σήμερα και ο τελευταίος πολίτης», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Εκκλησία θα συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα στους νέους, για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων τους.