Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητε

Εν πομπή μετά των μελών της Ιεράς Συνόδου, μετέβη από την Ιερά Σύνοδος προς τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, ο νέος Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας.

Η Ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Γεώργιου, τελείται με δέος και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Η τελετή άρχισε με ψαλμωδίες και προσευχές και στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, δεύτερος της τάξει μετά τον Μητροπολίτη Πάφου στην ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου, παραδίδει στον ευρισκόμενο στο μέσον του Ναού, Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, τα αυτοκρατορικά προνόμια.

Πρώτα ενδύθηκε με τον πορφυρούν μανδύα...

Ακολούθως υπέγραψε με κόκκινο μελάνι την απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την οποία αναδείχθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο...και με τους πιστούς να χειροκροτούν και να τον επευφημούν παρέλαβε, τέλος, το αυτοκρατορικό σκήπτρο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου Γ’, κειμήλιο του 1867...

Τις ευχαριστίες του εξέφρασε σε πιστούς και ιεράρχες στον Ενθρονιστήριο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Τον λόγο είχε πάρει πρώτος ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σφράγισε την απόφαση του λαού, για τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίο διάβασε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Οι οποίοι έστειλαν μηνύματα για τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας της Κύπρου, στην ενότητα της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης.

«Να δώσετε τον εαυτό σας στην Εκκλησία, στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή, καθώς αυτή κλονίζεται, όχι τόσο λόγω των διαφορετικών δογματικών πεποιθήσεων, αλλά λόγω του "νέου δόγματος" του έθνους και της καινοφανούς εκκλησιολογίας της αιρέσεως του εθνοφυλετισμού», δήλωσε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας. 

«Περπατώντας στα ίχνη των μεγάλων προκατόχων σας που τους χαρακτήριζε το γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος και η φιλοπατρία και βασιζόμενος στη χάρη του τριαδικού Θεού πιστεύω ότι η διακονία σας θα είναι κατά πάντα λυσιτελής και καρποφόρος ιδιαιτέρως στα εκκλησιαστικά ζητήματα», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. 

Στο μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Νούντσιος στην Κύπρο, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην σημασία της ενότητας μεταξύ των εκκλησιών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως είπε, που σημαδεύονται από την αδικία, την βία και τον πόλεμο.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, ευχές για το πνευματικό έργο που αναλαμβάνει ως Ποιμενάρχης της κυπριακής εκκλησίας απηύθυνε στον νέο Αρχιεπίσκοπο ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σχεδόν το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου και αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης παρέστη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας Μητροπολιτών, ενώ παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, καθώς και εκπρόσωποι άλλων θρησκευτικών δογμάτων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τα συγχαρητήρια πιστών και επισήμων στο Μέγα Συνοδικό στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Δείπνο παραθέτει το βράδυ της Κυριακής ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων στην τελετή ενθρόνισής του. 


 

Φωτογραφίες mattpress: 

φ
γρ
ς
ερ
ε
ε
ε
ε
ε
ςφρ
φε
δς
φε