Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Πανέτοιμη δηλώνει η κοινοπράξία των ΕΝΙ και TOTAL να επιταχύνει, πάντοτε σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, τις διαδικασίες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί, σε δύο μάλιστα στόχους, στο τεμάχιο έξι της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΤΟΤΑL Λοράν Βιβιέ, υπεύθυνος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα βρίσκεται στην Κύπρο, και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, «σίγουρα μετά από τις δύο ανακαλύψεις που είχαμε πρόσφατα, είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως προχωρούμε. Η εταιρία, τόσο η TOTAL, όσο και η ΕΝΙ που είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου 6, έχουν δείξει θέληση να προχωρήσουν με πιο γρήγορα βήματα στην εκμετάλλευση».

Η κ. Πηλείδου χαρακτήρισε την συνάντηση ενδιαφέρουσα, υποδεικνύοντας με νόημα το ειδικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για ένα βιώσιμο επενδυτικό σχεδιασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο τεμάχιο έξι αναμένεται και η επιβεβαιωτική γεώτρηση, στον στόχο Ζεύς 1, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κοίτασμα, μεταξύ δύο και τριών τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου. Ενώ στο ίδιο τεμάχιο, το έξι, γεώτρηση της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ και TOTAL, στο σημείο "Κρόνος-1" κατέδειξε την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου, ο οποίος υπολογίζεται στα δυόμισι τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και θα συζητήσουμε, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις επιβεβαιωτικές δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν αλλά και το επενδυτικό πλάνο και τα διάφορα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου στις αγορές» ανέφερε η Υπουργός.

Και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες, δεδομένων των ευκαιριών που παρουσιάζονται, ειδικότερα στην Ευρώπη, με την αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών, προς απεξάρτηση από την αγορά της Ρωσίας.