Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Άλλη μια έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τρομακτικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ανθρώπινη υγεία.

240 ερευνητές συμμετείχαν στην έρευνα, σε μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου, και επικεντρώθηκαν σε πέντε σημεία τα οποία επηρεάζουν άμεσα την υγεία των κατοίκων στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πρόκειται για τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, τη λειψυδρία, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μετάδοση λοιμωδών ασθενειών που μεταδίδονται από έντομα φορείς και τη μετακίνηση και τον εκτοπισμό πληθυσμών.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου Γιώργος Χριστοφίδης «κάθε μέρα που περνά χάνουμε τη μάχη. Δηλαδή όσες μάχες και να δώσουμε σε 10, 20, 30 χρόνια δεν πρόκειται να τις κερδίσουμε και το ξέρουμε. Τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη».

Όπως διαπιστώνουν οι 240 επιστήμονες:

• Χωρίς την λήψη άμεσων και φιλόδοξων κλιματικών δράσεων για την αποτροπή της τρέχουσας κλιματικής τροχιάς, οι θερμοκρασίες σε αρκετές πόλεις γύρω από τον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα επιτρεπτά όρια ανθρώπινης επιβίωσης έως το 2100.

• Όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα δουν τα αποθέματά τους σε υδάτινους πόρους να εξαντλούνται έως το 2050, με τρομακτικές συνέπειες στη γεωργική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια καθώς και με ενδεχόμενη αύξηση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού. (ΚΑΡΤΑ ΠΛΑΙΝΗ)

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη,  ήδη πάνω από 60% του πληθυσμού της περιοχής ζει σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου ή υψηλού στρες, είτε τεράστια έλλειψη νερού, είτε σχετική έλλειψη νερού.

Παράλληλα, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οποιεσδήποτε δράσεις πρέπει να έχουν περιφερειακό πεδίο εφαρμογής.

Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι «για την αποτροπή είναι αργά, για μετριασμό των επιπτώσεων υπάρχει ακόμη καιρός και γιαυτό χρειάζεται άμεση επίσπευση της απανθρακωποίησης, του τρόπου ζωής μας δηλαδή, τους τρόπους παραγωγής ενέργειας».

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το Ινστιτούτο Κύπρου ανέλαβε το επιστημονικό κομμάτι της Πρωτοβουλίας ΕΜΜΕ-CCI, συντονίζοντας την συνεργασία πάνω από 240 επιστημόνων για την συγγραφή έντεκα μελετών σε διαφορετικούς τομείς θεματικών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Research».