Τηλεόραση Ραδιόφωνο
state

Να αποφεύγονται ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώτας σε ερώτημα Ελλήνων δημοσιογράφων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε για δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας στα δώδεκα μίλια νότια της Κρήτης.

Στο ερώτημα εάν μια τέτοια κίνηση είναι συμβατή με τη νομική ερμηνεία της UNCLOS από τις ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται».

«Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε.

Ενώ γενικά, κατέληξε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».