Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γλυπτά του Παρθενώνα

Ως λύση που δεν μπορεί να γίνει δεκτή απορρίπτουν στη Βρετανία οι υποστηρικτές της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα μια πιθανή συμφωνία για «εκ περιτροπής» κατοχή των έργων του Φειδία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Μουσείου Ακροπόλεως.

Η τοποθέτησή τους έρχεται μετά από τη διάψευση σχετικού δημοσιεύματος του Bloomberg από πηγές του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το δημοσίευμα αναφερόταν σε πιθανή συμφωνία με εκ περιτροπής επιστροφή στην Αθήνα «ποσοστού»  των Γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής - με άλλα αρχαιοελληνικά τέχνεργα να εκτίθενται περιοδικά στο Βρετανικό Μουσείο.

«Καταλαβαίνω απολύτως τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Πολιτισμού στην Ελλάδα δε θα αποδεχόταν τίποτα λιγότερο από την επιστροφή όλων όσων κατέχει το Βρετανικό Μουσείο, άπαξ δια παντός», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πολ Κάρτλετζ, πρώην καθηγητής Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού στο Κέμπριτζ (κάτοχος της έδρας Α.Γ. Λεβέντη) και νυν Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση.

Ο φιλέλληνας Βρετανός καθηγητής σχολίασε ότι κατανοεί και τη σπουδή του Βρετανικού Μουσείου να δείξει ότι ενδιαφέρεται για κάποιου είδους λύση μέσω διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά.

Η εκ περιτροπής κατοχή των Γλυπτών ενδεχομένως να αποτελεί ιδέα ή πρόταση της βρετανικής πλευράς, αλλά δεν λύνει το θέμα της κυριότητας και δεν ικανοποιεί το πάγιο ελληνικό αίτημα της μόνιμης επανένωσης του συνόλου των Γλυπτών, επισήμανε ο καθηγητής Κάρτλετζ.

Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι τα συνεχή δημοσιεύματα και οι διαρροές περί πιθανών συμφωνιών δείχνουν ότι «η πίεση (επί του Βρετανικού Μουσείου) έχει ενταθεί».