Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκπτωσεις

Άρχισαν οι χειμερινές εκπτώσεις των καταστημάτων. Αν και δεν υπάρχει θεσμοθετημένη περίοδος εκπτώσεων, ως συνήθως εντός Ιανουαρίου τα περισσότερα καταστήματα προσφέρουν στη χειμερινή συλλογή τους το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπτώσεών τους.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εμπορίου εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα παραπλανητικών διαφημίσεων.

 
Σάββας Σάββα- Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας 

Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφεται η προηγούμενη τιμή πώλησης του προϊόντος, η νέα τιμή ή το ποσοστό της έκπτωσης. Σε περιπτώσεις που υπάρχει παραπλανητικός ισχυρισμός και ο καταναλωτής διαπιστώσει ότι μια τιμή διαφημίζεται ως μειωμένη ενώ παραμένει η ίδια σε σχέση με την προ εκπτώσεων περίοδο, υπάρχει παράβαση και ο καταναλωτής μπορεί να το καταγγείλει.

Παράβαση αποτελούν επίσης φαινόμενα όταν σε μια βιτρίνα αναγράφεται ότι υπάρχουν εκπτώσεις μέχρι 60% και διαπιστώσει ο καταναλωτής εντός του καταστήματος ότι οι εκπτώσεις αυτές αφορούν λίγα προϊόντα σε διάσπαρτα νούμερα που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον καταναλωτή.

Σάββας Σάββα- Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας


Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με την Γραμμή του Καταναλωτή στο 1429 για να τους αναφέρουν αυτές τις περιπτώσεις. Οι καταναλωτές παραπέμπονται συνήθως στην ηλεκτρονική υποβολή της καταγγελίας ώστε να επισυνάπτονται τυχόν στοιχεία που έχουν. Μπορεί επίσης, η καταγγελία να είναι ανώνυμη μέσω της γραμμής και να παραπέμπεται σε επιθεωρητές τους Υπουργείου για τους σχετικούς ελέγχους.

Έλεγχος γίνεται και στις διαδικτυακές αγορές και εκπτώσεις, με τον καταναλωτή να ευνοείται περισσότερο από τη νομοθεσία, καθώς του δίνει το δικαίωμα υπαναχώρησης από την αγορά που έκανε, λαμβάνοντας πίσω τα χρήματα που έχει δώσει. Αυτό πρέπει να ισχύει σε όλα τα διαδικτυακά καταστήματα, σε αντίθεση με τα καταστήματα στα οποία υπάρχει φυσική παρουσία, που μπορούν να καθορίζουν τα ίδια την πολιτική επιστροφών τους.