Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κοινωνία

Αρωγός το Υπ. Υγείας: 1242 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του εξωτερικού το 2022

Τη δική τους μάχη σε νοσηλευτήρια του εξωτερικού δίνουν καθημερινά δεκάδες Κύπριοι ασθενείς και μέλη των οικογενειών τους.

Όπως δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», σήμερα νοσηλεύονται σε νοσηλευτήρια του εξωτερικού 64 ασθενείς.

«Εμείς πραγματικά καταθέτουμε τη ψυχή μας για αυτούς τους συνανθρώπους μας οι οποίοι περνούν δύσκολα. Αυτό είναι δεδομένο. Σήμερα αυτή τη στιγμή έχουμε 64, έχουμε μόνο στη Γερμανία 30 ασθενείς» ανέφερε.

 Άλλοι 7 ασθενείς είναι στην Ελλάδα, 5 στο Ισραήλ, 3 στη Γαλλία, ένας στο Βέλγιο, ενώ στο περίμενε για να μεταβούν στη Βρετανία ευρίσκονται 4 ακόμη ασθενείς. 

Συνολικά το 2022 εστάλησαν στο εξωτερικό από το Υπουργείο Υγείας χίλιοι 242 ασθενείς, ενώ στήθηκαν και 74 επιχειρήσεις αεροδιακομιδής ασθενών.

 Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη- Γενική Διευθύντρια του Υπ. Υγείας

Αυτά τα περιστατικά που πάνε στο εξωτερικό, είναι περιστατικά που δεν μπορούν να γίνουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι βαριά περιστατικά, πολύ δύσκολα περιστατικά, θέλουν πολυθεματικές ομάδες.

 Η κυρία Γιαννάκη αναφέρθηκε και στις διευκολύνσεις που έχουν εξασφαλιστεί για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους στο εξωτερικό. 

Στη Γερμανία διαμένουν σε σπιτάκια κοντά στο νοσοκομείο, δεν πληρώνουν ενοίκιο και έχουν έκπτωση στο εισιτήριο του λεωφορείου. Ενώ εξασφαλίστηκαν και 13 διαμερίσματα για διαμονή συγγενών των ασθενών κοντά σε Πανεπιστημιακή Κλινική της Γερμανίας

Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη- Γενική Διευθύντρια του Υπ. Υγείας

Ο άρρωστος, θέλει κάτι, έχει άλλες σκέψεις, πολλές φορές είναι συγχυσμένος. Εμείς όμως, ακούμε τι λέει και προσπαθούμε να κάνουμε αυτόν τον συγκερασμό πάντα για το καλώς νοούμενο συμφέρον.

Επιτεύχθηκε επίσης ο δωρεάν εμβολιασμός πέντε παιδιών στη Γερμανία με το εμβόλιο για το νευροβλάστωμα, το οποίο εξασφάλισε η συγκεκριμένη χώρα αποκλειστικά για τους μόνιμους κάτοικους της.

Να σημειωθεί ότι βελτίωση φαίνεται να παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η κατάσταση της υγείας του 4χρονου κοριτσιού με Στρεπτόκοκκο Α που μεταφέρθηκε εσπευσμένα με νοσοκομειακό αεροπλάνο στο Ισραήλ για νοσηλεία.