Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ντουμπάι αλκοόλ

Το Εμιράτο του Ντουμπάι αποφάσισε να καταργήσει τον φόρο 30% επί της τιμής των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται στο έδαφός του. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τις δύο μεγαλύτερες τοπικές εταιρείες διακίνησης αλκοολούχων ποτών, ενώ με σχετική καθυστέρηση επιβεβαιώθηκε στο Associated Press από αξιωματούχους της κυβέρνησης, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι η απόφαση ελήφθη την 1η Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία του Εμιράτου του Ντουμπάι, η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται σε ενήλικες, μη Μουσουλμάνους με ηλικία άνω των 21 ετών και εφόσον έχει εκδοθεί επ’ ονόματί τους ειδική άδεια με ειδική πράσινη σήμανση που εκδίδει η τοπική αστυνομική αρχή.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η αγγλόφωνη σαουδαραβική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Arab News, σπανίως ζητείται η προσκόμιση της ‘πράσινης άδειας’ από τα μπαρ και τα εστιατόρια που λειτουργούν στο Ντουμπάι. Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που ρυθμίζει την κατανάλωση αλκοόλ είχε ατονίσει τα τελευταία χρόνια και ήδη από την περίοδο των μέτρων κατά της πανδημίας πωλούνταν αλκοολούχα ποτά με την εκτενή εφαρμογή του μέτρου παράδοσης φαγητού κατ’ οίκον.

Κατά την διάρκεια του διεθνούς πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στο γειτονικό Κατάρ, παρατηρήθηκε αύξηση της προσέλευσης φιλάθλων στο Ντουμπάι, οι οποίοι κατανάλωναν αλκοόλ στα πολλά μπαρ και εστιατόρια του Εμιράτου. Ως αποτέλεσμα της κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλκοόλ, οι τιμές των ποτών αναμένεται να μειωθούν δραστικά, τη στιγμή που ένα μπουκάλι μπύρα στοιχίζει περί τα 10 δολάρια με τις τιμές των άλλων ποτών να είναι μέχρι σήμερα αρκετά υψηλότερες. Παράλληλα, το  μέτρο αναμένεται να ενισχύσει τον τομέα του τουρισμού.

Παρ’ όλα αυτά, η νομοθεσία που ισχύει στα υπόλοιπα Εμιράτα των ΗΑΕ δεν αναμένεται να μεταβληθεί. Συγκεκριμένα, παραμένει παράνομη η κατανάλωση αλκοόλ στο γειτονικό συντηρητικότερο Εμιράτο Σαρζάχ. Παράλληλα, στο Εμιράτο του Αμπού Ντάμπι, όπου εδρεύει η κεντρική κυβέρνηση των ΗΑΕ, ο φόρος κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών διατηρείται, αν και το νομοθετικό πλαίσιο έκδοσης ειδικών ατομικών αδειών κατανάλωσης αλκοόλ έχει καταργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020.