Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ταξίδια Κίνα περιορισμοί Χατζηπαντέλα

Παράταση μίας εβδομάδας παίρνει η απόφαση για ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στους επιβάτες από την Κίνα.

Υπουργός Υγείας και επιδημιολόγοι συνεδρίασαν το απόγευμα και αξιολόγησαν τα δεδομένα που προέκυψαν μετά την έξαρση των κρουσμάτων στην ασιατική χώρα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τρίτη οπότε και θα αποφασιστεί αν χρειάζεται ή όχι η λήψη μέτρων στα αεροδρόμια.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, από τις συνομιλίες που είχε με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, την Ευρωπαία επίτροπο Υγείας και τον διευθυντή του ινστιτούτου Λοιμώξεων της Ιταλίας επιβεβαιώθηκε ότι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Κίνα είναι αυτή που κυριαρχούσε στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο και ως εκ τούτου δεν συντρέχει επί του παρόντος λόγος ανησυχίας.

Μιχάλης Χατζηπαντέλα- Υπουργός Υγείας

Αποφασίσαμε όπως μελετήσουμε τα δεδομένα ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα θα γίνουν ακόμα δύο συσκέψεις στην ευρωπαϊκή επιτροπή μία σήμερα και μία αύριο όπου θα δοθούν περισσότερα στοιχεία στους συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας.

Γεώργιος Πανος- Μέλος ΕΕ

Η επιτροπή έχει καταρτίσει μια σειρά από σκέψεις και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια συνάντηση ώστε να ληφθούν επακριβή μέτρα τα οποία μπορεί να θεσπιστούν αν οι καταστάσεις το επιβάλλουν.

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος είναι καλά προετοιμασμένη, αφού τα στελέχη που κυκλοφορούν τη δεδομένη στιγμή στην Κίνα και την Ευρώπη είναι γνωστά στο Υπουργείο, το οποίο ευρίσκεται σε ετοιμότητα.

Γεώργιος Πανος- Μέλος ΕΕ

Μέχρι στιγμής τα πράγματα παραμένουν σε ομαλή πορεία, είμαστε ευχαριστημένοι με τα δεδομένα της Κύπρου και του Υπουργείου Υγείας οπότε με αυτό θα πορευτούμε και θα τα ξαναπούμε σε μία εβδομάδα.

Ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε και για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βόρεια Αμερική.

Μιχάλης Χατζηπαντέλα- Υπουργός Υγείας

Είναι μια μετάλλαξη που την γνωρίζουμε και μείς στη χώρα μας και την μελετούμε πολύ προσεχτικά.

Γεώργιος Πανος- Μέλος ΕΕ

Γνωρίζουμε ότι είναι ένα στέλεχος που έχει 20% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά είναι καλό στέλεχος οπότε δεν μας ανησυχεί όσον αφορά στην ιατρική πλευρά των πραγμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζουν Υπουργείο Υγείας και ειδικοί για τη θωράκιση των σημείων εισόδου στη Δημοκρατία, προνοούν προσκόμιση αρνητικού τεστ από τους επιβάτες που θα φτάνουν στην Κύπρο από την Κίνα και επαναφορά της μάσκας στις πτήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το δεύτερο μέτρο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να λαμβάνονται την ερχόμενη Τρίτη.