Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χουλουσί Ακάρ.

«Πολεμικό» ρεβεγιόν για τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας που επέμεινε στη διατήρηση των υψηλών τόνων και προχώρησε σε νέες προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι υπολογισμοί της χώρας μας για το Καστελλόριζο είναι λανθασμένοι.

Ο Χουλουσί Ακάρ, που πέταξε πάνω από το Αιγαίο με μαχητικό, υποστήριξε ότι η Τουρκία απλώνει το χέρι της ειρήνης στην Ελλάδα, ωστόσο η Αθήνα επιμένει να συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική «που αυξάνει την ένταση».

«Δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι στιγμής, ούτε θα το κάνουμε. Ο λάθος υπολογισμός θα επιστρέψει στην Ελλάδα από την Άγκυρα» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Όπως μεταδίδει το TRT Haber, o Ακάρ προχώρησε σε εναέριες επιθεωρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενος από το διοικητή της πολεμικής αεροπορίας και στρατηγό Atilla Gülan.

«Κακομαθημένη η Ελλάδα»

Ο Χουλουσί Ακάρ είχε ανεβάσει το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης και χθες, παραμονή Πρωτοχρονιάς, διαμηνύοντας σε συνέντευξή του ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ανεκτή οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων -παρότι το εν λόγω ζήτημα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, που δημοσιεύτηκε την 31η Δεκεμβρίου, o Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε για πολλοστή φορά την Ελλάδα για προκλήσεις ενώ υποστήριξε ότι επιδεικνύει «κακομαθημένη συμπεριφορά» και «εχθρική στάση» απέναντι στην Τουρκία.

«Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση (σ.σ. χωρικών υδάτων). Συζητάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας;» διερωτήθηκε ο Ακάρ, και ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, είπε:

«Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα: “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα».

Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, ξεχνώντας τις απειλές πολέμου και την εμπρηστική ρητορική τόσο του ίδιου όσο και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει παράλληλα ότι η Άγκυρα προχώρησε σε καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις.

Καταλόγισε δε, στην Ελλάδα ότι συνεχίζει τις «παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις», κάτι που κλιμακώνει την ένταση.

Επανέλαβε δε τα περί παρενόχλησης τουρκικών αεροπλάνων που συμμετείχαν σε προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ από πλευράς της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Κάλεσε, μάλιστα, το ΝΑΤΟ να βάλει ένα… τέλος στην κακομαθημένη συμπεριφορά, όπως την αποκάλεσε, την Αθήνας.

«Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν» δήλωσε ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως την αδιάλλακτη και προκλητική στάση τους, που ακολουθούν για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν «θάλασσα φιλίας», σπεύδοντας να κάνει ωστόσο λόγο για «δίκαιη κατανομή του πλούτου».

Ο ίδιος, επανέφερε δε στο προσκήνιο την έντονη ενόχληση της Άγκυρας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα –μια περίεργη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν, δεδομένου ότι ΗΠΑ, Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο ίδιος, κάποτε οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας ήταν πέντε ενώ πλέον υπάρχουν εννέα.

Διεμήνυσε δε, πως η χώρα του «παρακολουθεί και θα λαμβάνει μέτρα», καθώς «η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να επουλωθεί οποιοδήποτε λάθος».

Πηγή: Cnn.gr