Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πηγάδι
*Φωτογραφία Αρχείου

Η περιπέτεια των δυο μικρών κοριτσιών, σε διάτρηση που ήταν στην ουσία ανοιχτή, μέσα στην αυλή σπιτιού, έστω και με περίφραξη, έφερε ξανά στην επιφάνεια το θέμα των κινδύνων που κρύβουν τα ακάλυπτα πηγάδια και οι ανοιχτοί λάκκοι-παγίδες, που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο.

Οι ξεχασμένες γεωτρήσεις σε αυλές σπιτιών και χωράφια είναι πολλές, και το χθεσινό περιστατικό ανοίγει εκ νέου τη δημόσια συζήτηση για τι ακριβώς πρέπει να γίνει, ώστε να μην κινδυνεύσουν ξανά ανθρώπινες ζωές και ζωές ζώων.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής «αν θυμάστε προ ημερών  είχαμε ξανά μιλήσει για κόμη μια περίπτωση που κινδύνεψε πυροσβέστης και χάσαμε και ένα σκυλάκι   προειδοποιήσαμε και προειδοποιούμε ότι πρέπει όλοι να είμαστε πολύ πιο σοβαροί και οι ιδιώτες να ασφαλίσουν καλά με σωστή υποδομή».

Το αρμόδιο τμήμα για την εποπτεία τέτοιου είδους υποδομών είναι το Τμήμα Υδάτων.

Ο ανώτερος υδρολόγος του τμήματος υδάτων Αντώνης Κολιός ανέφερε ότι «συμφώνα με τον νόμο ο ιδιοκτήτης  τεμαχίων είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια λάκκων διατρήσεων ώστε αυτοί να μην είναι σε κίνδυνο  και δουλειά του τμήματος είναι να εξαναγκάσει τον ιδιοκτήτη  ώστε να συμμορφώνεται  με τον νόμο ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο οι λάκκοι».

Ο ανώτερος υδρολόγος του τμήματος υδάτων, εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίος μπορεί να κλείσει ένα πηγάδι, τονίζει πως στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης αδιαφορεί και αφήνει ακάλυπτο τον λάκκο που έχει, μπορούν να κινηθούν και νομικά εναντίον του 

Σύμφωνα με τον κ. Κολιό «υπάρχουν δυο τρόποι, είτε μολώνεται με χώμα είτε κλείνεται με μπετόν πάχους περίπου 10 εκατοστών. »

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων καλεί το κοινό, αν πέσει στην αντίληψη του κάποιο ακάλυπτο πηγάδι ή διάτρηση, να επικοινωνεί με το τηλέφωνο 22609352