Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Ο πατήρ Παγκράτιος Μερακλής κάνει την εμφάνισή του 26 χρόνια μετά τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί κατά την διάρκεια των διαδικασιών για εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μόρφου το 1996 και ζητά δικάιωση. Η προσπάθεια για εκλογή του Πατήρ Παγκράτιου Μερακλή την περίοδο εκείνη δεν είχε ευχάριστες εξελίξεις και συνοδεύτηκε με σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως προς το πρόσωπο του και τον οδήγησαν εκτός εκκλησίας.
 

Σήμερα, 26 χρόνια μετά την απομάκρυνση του από την κυπριακή εκκλησία και τις διαδικασίες της, ο πατήρ Παγκράτιος Μερακλής ζητά δικαίωση και αποκατάσταση του ονόματός του. Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι, ανέφερε ότι από την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου του ζητήθηκε να υποβάλει γραπτώς το αίτημα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποκατάστασής του. Κάτι που όπως είπε προτίθεται να πράξει αλλά όχι τώρα.

Όπως ανέφερε:
Το γραπτό αίτημα θα το ετοιμάσω και θα το στείλω αλλά όχι αυτή την περίοδο. Τώρα η Ιερά Σύνοδος έχει άλλες υποχρεώσεις οι οποίες είναι πιο επείγουσες. Το γραπτό αίτημα θα σταλεί στις αρχές του 2023, όταν και εφόσον η Ιερά Σύνοδος ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που εκκρεμούν.

Πατήρ Παγκράτιος Μερακλής:

Την δικαίωση την περιμένω από «πάνω». Κάναμε τόσα χρόνια υπομονή, αν κάνουμε ακόμη λίγη δεν θα γίνει κάτι.

Η αποκατάσταση του Πατήρ Παγκράτιου είναι στα χέρια του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου ο οποίος έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία για το θέμα. Στον Μόρφου Νεόφυτο θα πρέπει πρώτα να αποταθεί ο Πάτερ Παγκράτιος και ο ο Μητροπολίτης Μόρφου θα κρίνει εάν θα μεταφέρει το αίτημα στην Ιερά Σύνοδο.

Σήμερα ο πατήρ Παγκράτιος ζει στην κοινότητα Φλάσου σε μια φάρμα με ζώ που έχει δημιουργήσει.

Για δύο δεκαετίες περίπου έχει δημιουργήσει τη δική του κιβωτό με ζώα σε μια κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας, την Φλάσου. Στον ίδιο χώρο δέχεται και συνομιλεί καθημερινά με κόσμο και πιστούς ελπίζοντας για την δικαίωση του εντός του 2023.