Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο πόνος ανέκαθεν ένωνε τους ανθρώπους, πόσο μάλλον όταν αφορά τα παιδιά και την υγεία τους. Ο κοινός πόνος ενώνει  αυτές τις γιορτινές ημέρες, και τις 10 οικογένειες Κυπρίων, οι οποίες βρίσκονται στο Βερολίνο με τα παιδιά τους όχι για διακοπές αλλά για σειρές δύσκολων θεραπειών. Αυτές τις μέρες τα προβλήματα γίνονται ακόμη πιο έντονα αφού αρκετές από τις οικογένειες μοιράζονται με τους γονείς να παραμένουν στο Βερολίνο και τα άλλα παιδιά τους στην Κύπρο. Η κρατική βοήθεια αν και σημαντική μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη γιατί, όπως και οι ίδιοι λένε κανένας γονιός δεν επέλεξε να μοιράζεται η οικογένειά του, να μένει χωρίς δουλειά και να ζει για μήνες ή και χρόνια σε ένα νοσοκομείο με το άρρωστο παιδί του.
 

Οι εικόνες των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι γονείς και τα παιδιά τους καθώς και η απαιτητική καθημερινότητα στη Γερμανία ήταν παραστατικές μετά τα όσα ανέφερε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι την Τετάρτη 28/12/2022 η Ρένα Γιαβάση μητέρα ενός εκ των παιδιών στην Γερμανία η οποία βρίσκεται εκεί από τον Μάρτιο του 2022 , με την ίδια να επισημαίνει ότι πολλές οικογένειες έχουν χωριστεί λόγω της υποχρεωτικής μεταφοράς τους στην Γερμανία, για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.


Μητέρα παιδιού στην Γερμανία, Ρένα Γιαβάση:


Εδώ καταφθάνουν μόνο τα σοβαρά και δύσκολα περιστατικά υγείας. Τα πραγματικά δύσκολα περιστατικά βρίσκονται στην Γερμανία

Αν και η απαιτητική καθημερινότητα τους δεν τους το επιτρέπει να έχουν ελεύθερο προσωπικό χρόνο ... οι δέκα οικογένειάς Κυπρίων οι οποίες βρίσκονται στην Γερμανία για τα παιδιά τους αποφάσισαν να ξεφύγουν λίγο από την απαιτητική ρουτίνα διοργανώνοντας κάτι μικρό λόγω των ημερών σε μια αίθουσα του νοσοκομείου, όπως ανέφερε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι.

 


Αφού δεν μπορούμε να είμαστε με τις οικογένειές μας στην Κύπρο ... τουλάχιστον να είμαστε όλοι οι Κύπριοι μαζί. Μας ενώνει ο κοινός πόνος και η αγωνία που έχουμε για τα παιδιά μας


«Η ζωή στη Γερμανία είναι κάθε μέρα διαφορετική και απρόσμενη» πρόσθεσε. «Υπάρχουν μέρες που οι γονείς έχουν τα πάνω τους και άλλες μέρες που έχουν τα κάτω τους», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. «Υπάρχουν μέρες που τα νέα για ένα παιδί είναι άσχημα και άλλες μέρες που τα νέα είναι ευχάριστα, αισιόδοξα και ελπιδοφόρα».


Μητέρα παιδιού στη Γερμανία:


Η καθημερινότητα στα νοσοκομεία είναι ένας συνεχιζόμενος αγώνας μέχρι να γίνουν καλά τα παιδιά μας


Οι προσευχές όλων συντροφεύουν τα παιδιά όλου του κόσμου


Άλλωστε όπως ανέφερε και ο παρουσιαστής της εκπομπής Μέρα Μεσημέρι, Νικήτας Κυριάκου:
 

Οι προσευχές όλης της Κύπρου είναι εκεί μαζί σας και αυτές τις ώρες και τις γιορτές και τις καθημερινές και τις αργίες και τα σαββατοκύριακα. Χρειάζεται υπομονή κουράγιο και πίστη αυτές τις ώρες. Ελπίζουμε σύντομα και οι δέκα οικογένειες να επιστρέψετε στην Κύπρο και κανείς άλλος να μην ξαναπάει για θεραπείες στη Γερμανία


Η μητέρα του παιδιού με αφορμή τις ευχές του παρουσιαστή, συμπλήρωσε λέγοντας ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να βρεθεί κανένας άλλος στην Γερμανία για σοβαρά θέματα υγείας:


Δυστυχώς τα θέματα υγείας δεν έχουν τελειωμό. Βρήκαμε οικογένειες οι οποίες ήταν στην Γερμανία τρία χρόνια και επέστρεψαν στην Κύπρο πριν λίγες μέρες αφού ο μέσος όρος μιας θεραπείας εξαρτάται από την σοβαρότητα της περίπτωσης είπε η μητέρα του παιδιού. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.


Η κ. Γιαβάση είπε ότι για τις οικογένειες που βρίσκονται στο Βερολίνο με τα παιδιά τους, τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν και στην Κύπρο και στην Γερμανία. Αν και πολλές είναι οι οικογένειες οι οποίες αφήνουν μερικά από τα παιδιά τους στην Κύπρο μιας και πρέπει να βρίσκονται στην Γερμανία και οι δυο γονείς.


Ως συνήθως χρειάζονται και οι δύο γονείς. Ο ένας γονέας πρέπει να βρίσκεται συνεχώς με το παιδί στο νοσοκομείο και ο άλλος πρέπει να είναι εκτός νοσοκομείου για να πλένει ρούχα και να παίρνει ανάσες για το επόμενο ξενύχτι

Σε ερώτηση από τον παρουσιαστή εάν λαμβάνουν ικανοποιητική βοήθεια από το κράτος η κ. Γιαβάση ανέφερε ότι το κράτος καλύπτει όλα τα έξοδα νοσηλείας τα οποία είναι τεράστια, μολονότι τα υπόλοιπα έξοδα και στην Κύπρο αλλά και στην Γερμανία αφήνονται στους γονείς.

Ευτυχώς υπάρχουν και αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειες δίνοντας μεγάλη ανακούφιση


Εν τέλει, παρά τις πολλαπλές δυσκολίες, η Ρένα Γιαβάση φαίνεται να περιτριγυρίζεται από ελπίδες μετά τη σχετική πρόταση του βουλευτή Λάρνακας Ανδρέα Αποστόλου για κάλυψη όλων των εξόδων από το κράτος κάθε οικογένειας που αναγκάζεται να αποχωρήσει από την Κύπρο για θέματα υγείας.

Είναι πολλά τα έξοδα. Από τη στιγμή που δεν εργάζονται οι γονείς όλα πια πολλαπλασιάζονται. Ελπίζω να περάσει αυτή η πρόταση γιατί κανείς δεν επέλεξε να βρεθεί σε αυτή τη θέση και κανείς δεν επέλεξε να μην εργάζεται … θα ήταν καλό να υπάρξει μία διευθέτηση για αυτό το θέμα.

 

Ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές ημέρες επαναφέρεται εντονότερα το αίτημα και η ανάγκη καμία οικογένεια με παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας να μην μείνει μόνη και αβοήθητη.