Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

Η ανάδειξη του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ως νέου Αρχιεπισκόπου Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου μπορεί να έκλεισε μια σημαντική εκκρεμότητα, δεν έκλεισε ωστόσο τον κύκλο συζήτησης για τον «ενδεδειγμένο» τρόπου ανάδειξης του ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Στο «Μέρα Μεσημέρι» ακούστηκαν δυο διαφορετικές σχόλες σκέψης, για ένα ζήτημα που εξακολουθεί να απασχολεί την δημόσια σφαίρα συζήτησης. Θέση παίρνει από τον ΑΝΤ1 και ο νέος Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας αμφιβολίες ως προς τα οφέλη μιας νέας αλλαγής στον τρόπο ανάδειξης. 

Έθεσε συγκεκριμένα το ερώτημα: «Δεν το βλέπω κακά, αλλά εάν κάποιον τον οποίον ο κόσμος θεωρεί ότι είναι πιο δημοφιλής, αν δεν τον επιλέξει η Σύνοδος; Δεν θα έχουμε άλλα παρατράγουδα»;

Υποστήριξε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αλλά «θέλει μια μελέτη».

Πρόεδρος Θεολόγων: Ο λαός να συμμετέχει ενεργά στην εκλογή Αρχιεπισκόπου

Την άποψη ότι ο λαός πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου εξέφρασε ο Πρόεδρος των Θεολόγων Χριστάκης Ευσταθίου μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι».

«Αρχίζει μια νέα εποχή για την Εκκλησία της Κύπρου μετά τις εκλογές. Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος και ειδικά με όσα προηγήθηκαν και μεσολάβησαν πρέπει να επέλθει ηρεμία και γαλήνη τόσο στο ποίμνιο όσο και στους ιεράρχες. Είναι ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα που πρέπει να δει η Εκκλησία μας είναι η διαδικασία εκλογής του Αρχιεπισκόπου. 

Ο καταστατικός χάρτης της Κύπρου είναι οδηγός, είναι οι κανόνες αλλά να μην γίνουν κανόνια, όπως είπε ένας σύγχρονος Άγιος. Πρέπει να βελτιωθεί και να αναθεωρηθεί ο καταστατικός χάρτης και πιστεύω ότι πέραν των όποιων προσωποληψιών ή σκοπιμοτήτων -διότι δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια στοιχεία- πρέπει να κάτσουν κάτω και να βρεθεί εκείνη η τομή που να νοιώθει ο κόσμος ότι συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία εκλογής Αρχιεπισκόπου», ανέφερε ο κ. Ευσταθίου

Αναφορικά με την άποψη η Ιερά Σύνοδος να εκλέγει το τριπρόσωπο και ο λαός τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι ήταν κάτι που αν δεν κάνω λάθος είχε εισηγηθεί ο Κύκκου Νικηφόρος αλλά είχε ήταν μια πρόταση που δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία εντός της Ιεράς Συνόδου.

Ερωτηθείς κατά πόσο η εκκλησία βγήκε ενωμένη από την εκλογική διαδικασία ο Πρόεδρος των Θεολόγων ανέφερε ότι υπάρχουν ανοικτές πληγές και τραύματα, μετά τις συμμαχίες που δημιουργήθηκαν και ότι στο τέλος πρέπει να κυριαρχήσει το πνεύμα ενότητας.

Η αντίθετη άποψη

Την άποψη ότι οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές δεν πρέπει να γίνουν «ζήτημα λαϊκής ετυμηγορίας» εξέφρασε από το «Μέρα Μεσημέρι» ο Θεολόγος Φαίδωνας Παπαδόπουλος, θεωρώντας πως δεν θα ωφελέσει κάπου η εκ νέου αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας.

Ερωτηθείς σχετικά για το κατά πόσο θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης Αρχιεπισκόπου, με την Ιερά Σύνοδο να εκλέγει το Τριπρόσωπο και τον λαό να επιλέγει από την κάλπη τον νέο Προκαθήμενο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε

«Αυτό έχει μια λογική, αλλά αν οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, και οι τοπικές κοινωνίες είναι περισσότερες από τρεις, τότε θα ξεκινήσουν από πριν τα βιολιά, και θα λένε γιατί αποκλείσατε από πριν τον δικό μας».

Υποστήριξε παράλληλα ότι ο λαός της Κύπρου ως ένα σημείο έχει ήδη το δικαίωμα επιλογής, και δεν χρειάζεται να γίνει ζήτημα λαϊκής ετυμηγορίας το ποιος θα είναι ο ηγέτης της Εκκλησίας.