Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρουμανια λεωφορείο

Τα αίτια που οδήγησαν στο δυστύχημα με το λεωφορείο στο Βουκουρέστι που είχε ως αποτέλεσμα ένας 53χρονος από τη Λάρισα να χάσει τη ζωή του και άλλοι 24 άνθρωποι να τραυματιστούν, εξετάζουν οι αρχές της Ρουμανίας.

Το τροχαίο σημειώθηκε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, όταν ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε 47 Έλληνες τουρίστες από τον Βόλο, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη για το Βουκουρέστι παραβίασε πινακίδα σχετικά με το όριο ύψους με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στην μπάρα η οποία συνέθλιψε την οροφή εγκλωβίζοντας τους τουρίστες.

Η τοπική αστυνομία ανέκρινε τον οδηγό και σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν πιθανά λάθη που είχε κάνει ο οδηγός πριν από τη σύγκρουση, όπως φαίνεται από τα βίντεο που τραβήχτηκαν λίγες στιγμές πριν τη σύγκρουση από τα αυτοκίνητα πίσω από το λεωφορείο.

Δείτε βίντεο:

Το πρώτο λάθος είναι ότι οδηγός αγνόησε την πινακίδα ορίου ύψους, καθώς όπως αναφέρουν οι αρχές σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ρουμανίας, αν είχε δει τη σήμανση δεν θα είχε συμβεί το τροχαίο δυστύχημα.

Το δεύτερο λάθος είναι ότι ο οδηγός άλλαξε λωρίδα την τελευταία στιγμή. Αν άλλαζε λωρίδα σύμφωνα με τον κανονισμό οδήγησης, θα είχε χτυπήσει την πινακίδα πριν προσκρούσει στην πύλη του περάσματος Unirii, η οποία θα έκανε έναν συγκεκριμένο θόρυβο για να προειδοποιήσει τον οδηγό για το όριο ύψους. Αλλά το λεωφορείο απλώς πέρασε εκείνες τις προειδοποιήσεις πριν από την πύλη, καθώς ο οδηγός άλλαξε λωρίδα την τελευταία στιγμή.

Το τρίτο λάθος είναι ότι ο οδηγός θα μπορούσε να ήταν πολύ κουρασμένος τη στιγμή της σύγκρουσης, καθώς φαίνεται πως οδηγούσε για 16 ώρες από την Ελλάδα στη Ρουμανία. Οι επιβάτες του λεωφορείου είπαν ότι ο οδηγός ήταν κουρασμένος μετά από πολύωρη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη, περίπου 680 χιλιόμετρα.  Το γεγονός είναι ότι είχε έναν αντικαταστάτη, αλλά ο δεύτερος οδηγός ένιωσε άρρωστος και βγήκε από το όχημα πριν μπει στη Ρουμανία. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι 16 ώρες οδήγησης επιβραδύνουν σημαντικά τα αντανακλαστικά και θολώνουν την προσοχή. Αυτός είναι ο πιθανός λόγος που ο οδηγός δεν έλαβε υπόψη το προειδοποιητικό σήμα ύψους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ρουμανίας από τους 24 τραυματίες, οι 13 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και ένας 58χρονος που υποβλήθηκε σε χειρουριγκή επέμβαση. Τα καλά νέα είναι ότι μια γυναίκα, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, βγήκε από το κώμα. Πρόκειται για μια 62χρονη που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ αλλά αποσωληνώθηκε και έχει επαφή με το περιβάλλον. Από τη ΜΕΘ βγήκε και μια 30χρονη. Άλλοι πέντε τραυματίες πήραν εξιτήριο την Κυριακή (25/1).

Στο λεωφορείο βρισκόντουσαν 45 συνολικά επιβάτες,  6 άτομα από τον Βόλο, 22 από την Λάρισα και 17 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη στο σπίτι τους επέστρεψαν οι 20 εκ των οποίων οι 7 είναι Λαρισαίοι. Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου στο onlarissa o κ. Γιάννης Μπατζιόλας, τις επόμενες ώρες αναμένεται να επιστρέψουν ακόμη 11 άτομα.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η έκθεση της αστυνομίας.

Ο οδηγός του λεωφορείου φέρεται να είπε στις ρουμανικές αρχές ότι ακολουθούσε τις οδηγίες διαδρομής στην εφαρμογή Google Maps. Δεν εξήγησε γιατί δεν εντόπισε την προειδοποιητική πινακίδα.

«Δυστυχώς κατευθύνθηκα προς το τούνελ, δεν υπήρχε σήμανση ότι απαγορευόταν» λέει ο οδηγός του λεωφορείου στο Βουκουρέστι

Τις δραματικές στιγμές μετά το φονικό τροχαίο στο Βουκουρέστι περιέγραψε ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου με τους 47 Έλληνες που ξεκίνησαν για το ταξίδι τους στη Ρουμανία ενώ αναφέρθηκε και στην απόφασή του να κατευθυνθεί προς το τούνελ. 

«Δυστυχώς πήρα την απόφαση να κατευθυνθώ προς το τούνελ. Δεν υπήρχε σήμανση ότι απαγορευόταν. Ήταν η κακιά η ώρα. Μετά την πρόσκρουση δεν πιστέψαμε ότι θα βγει κανείς ζωντανός. Άκουσα παντού φωνές και κλάματα, ήμουν σοκαρισμένος και δεν μπορούσα να αντιδράσω. Δυστυχώς ήμουν στο τιμόνι εγώ, θα μπορούσα να είναι κάποιος άλλος. Αν δεν ήταν τόσο βαριά η μεταλλική μπάρα, δεν θα παθαίναμε τίποτα, θα ήμασταν ζωντανοί και θα περπατούσαμε στο Βουκουρέστι. Είμαι έτοιμος να παρουσιαστώ στη Δικαιοσύνη, όποτε με φωνάξουν, μπορώ κάτι άλλο να κάνω», σημείωσε ο οδηγός μέσω του δικηγόρου του, μιλώντας στο OPEN.

Η στιγμή της φονικής σύγκρουσης του λεωφορείου στο Βουκουρέστι

Στο μεταξύ, ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία βλέπει το «φως». Είναι η στιγμή που το λεωφορείο με τους Έλληνες ταξιδιώτες συγκρούεται στην μεταλλική αψίδα με αποτέλεσμα ένας 53χρονος από τη Λάρισα να χάσει τη ζωή του και άλλοι 24 άνθρωποι να τραυματιστούν σε δυστύχημα στη Ρουμανία - ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά - κατέγραψε κάμερα ασφαλείας.

Στο βίντεο που έφεραν στη δημοσιότητα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται το λεωφορείο να πλησιάζει την αψίδα χωρίς ο οδηγός να μειώνει την ταχύτητα του οχήματος και χωρίς να φαίνεται ότι εκτιμά πως το μεγάλο όχημά του δεν χωράει κάτω από αυτή. Όπως φαίνεται στο βίντεο ο μεταλλικός δείκτης ύψους «θέρισε» το επάνω τμήμα του λεωφορείου το οποίο ακινητοποίησε ο οδηγός του.

Πηγή: Protothema.gr