Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

Το καλύτερο  σενάριο, για τον μέχρι πρότινος μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο,   επιβεβαίωσε η ιερή κάλπη, αναδεικνύοντας τον ως τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, από την πρώτη ψηφοφορία. Εξασφάλισε  11 ψήφους , έναντι τεσσάρων του Λεμεσού Αθανάσιου και μιας λευκής.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν,  με τους συσχετισμούς δυνάμεων να επιβεβαιώνουν παράλληλα και το οργιώδες παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, μέσα από το οποίο διαμορφώθηκαν. 

Έκπληξη στην μυστική ψηφοφορία στο  παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα εντός της Αρχιεπισκοπής αποτελεί το γεγονός πως ο μητροπολίτης Λεμεσού δεν έλαβε τις πέντε ψήφους, όπως όλοι ανέμεναν , αφού κατά την καταμέτρηση προέκυψε και μια  λευκή ψήφος η οποία φαίνεται, όπως όλα δείχνουν, να ανήκει στον επίσκοπο Νεαπολέως Πορφύριος στον οποίο σαφώς και υπολόγιζε  ο Μητροπολίτης  Λεμεσού Αθανάσιος.

Αν και αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο, πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο η λευκή ψήφος να είναι του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος διαμήνυε πριν την ψηφοφορία πως η ψήφος του δεν είναι δεδομένη για κανένα.

Σε αυτό το εμφανώς απομακρυσμένο  σενάριο ωστόσο,   ο επίσκοπος Νεαπολέως Πορφύριος, φέρεται να ψηφίζει τον  Πάφου Γεώργιο. Υπενθυμίζεται πως η έδρα της Επισκοπής Νεαπόλεως βρίσκεται μέσα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου  παράμετρος που για κάποιους ίσως έπαιξε ρόλο στην απόφαση του επισκόπου Νεαπολέως.

Υπέρ του Πάφου Γεώργιου τάχθηκε εξάλλου και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ισαϊας παρά το ότι εξελέγη στο τριπρόσωπο, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη εντός ιεράς συνόδου.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα «ήταν συντριπτικό μετά που μίλησα  με πολλούς Μητροπολίτες έβλεπα ότι όλοι  θεωρούσαν ότι ο πρώην Πάφου σήμερα εν ψηφισμένος αρχιεπίσκοπος ότι μπορούν να συνεργαστούν έτσι έδωσα και εγώ το δικό μου 18%».

Ο  Μητροπολίτης Ταμασού  Ισαϊας, δεν άφησε ασχολίαστες και τις πληροφορίες που  τον φέρουν να στήριξε τον νέο αρχιεπίσκοπο,  έναντι υποσχέσεων πως θα ενταχθεί στην μητροπολιτική του περιφέρεια και η Κάτω Λακατάμεια.

«Κοιτάξτε παραφιλολογίες ακούγονται πολλές, εμείς κρατούμε  το πιο σημαντικό, αυτή τη στιγμή επικρατεί αγάπη, ενότητα και όρεξη για δουλεία και μιλώντας λίγο με τον εν ψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο συμμερίζεται του οραματισμούς μας και θα συνεργαστούμε άρα όλα θα πάνε καλά», ανέφερε.

Μάχη για την Μητρόπολη Πάφου

Πριν καλά καλά σιγήσουν οι  κωδωνοκρουσίες από την εκλογή  του νέου αρχιεπισκόπου άρχισαν και οι «μάχες» για την ακέφαλη πλέον μητρόπολη Πάφου.

Ήδη την υποψηφιότητα του εξήγγειλε ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, ο οποίος με ανακοίνωση του δηλώνει πως μετά από παραινέσεις πολλών φίλων της Πάφου επωνύμων και ανωνύμων διεκδικεί τον θρόνο της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου,  προσθέτοντας πως δεν δύναται να είναι «λιποτάκτης» καθώς κατάγεται από την Πάφο.

Στους μνηστήρες του μητροπολιτικού θρόνου της Πάφου φαίνεται να προστίθενται και οι  Επίσκοποι Νεαπόλεως Πορφύριος, και Καρπασίας Χριστοφόρος, με τις πληροφορίες να φέρουν τον δεύτερο να έχει ήδη εξασφαλίσει την στήριξη του νέου Αρχιεπισκόπου και του στενού του κύκλου εντός της συνόδου, με αντάλλαγμα την ψήφο του σήμερα στην ιερά σύνοδο για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Σημειώνεται πως η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, και  δικαίωμα ψήφου να έχουν μόνο όσοι κατοικούν στην αρχιερατική περιφέρεια Πάφου. Η διαδικασία εκλογής είναι  παρόμοια με αυτή των αρχιεπισκοπικών εκλογών.