Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα εκλεγεί εκείνος που θα μας καθοδηγήσει το Αγιο Πνεύμα να ψηφίσουμε, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και ευχήθηκε η αυριανή ψηφοφορία να είναι το σημείο εκκίνησης μιας νέας περιόδου για την Εκκλησία.
 

Σε δηλώσεις ύστερα από τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που άκουσε από την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο Μητροπολίτης Βασίλειος ανέφερε ότι «έχουμε ζήσει ως Εκκλησία, μια εντατική περίοδο τις προηγούμενες 40 μέρες, με τη διαδικασία της εκλογής του νέου προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο με την τελική πράξη της εκλογής».

Σημείωσε πως «πολλές φορές ψάχνουμε να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος, ωστόσο αυτό δεν είναι η σύγκριση» για την Εκκλησία.

Ερωτηθείς τι θα πράξει αύριο στην ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Βασίλειος απάντησε πως «η ψήφος είναι μυστική και δεν νομίζω ότι θα προσφέρει οτιδήποτε το να πω τι θα ψηφίσω. Θα εκλεγεί εκείνος, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει το Πνεύμα το Αγιο για να ψηφίσουμε για να πορευθεί η εκκλησία το δρόμο της».

Ο Κωνσταντίας – Αμμοχώστου μετέφερε τις ευχαριστίες του «προς τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι με ζήλο εργάστηκαν, αλλά και τον λαό μας ολόκληρο που συμμετείχε σ’ αυτή τη διαδικασία με τη ψήφο του, για να εκλεγεί εκείνος που το χέρι του Θεού θα καθοδηγεί».

Όπως είπε, «να ευχηθούμε ότι η τελευταία αυτή πράξη που πρόκειται να γίνει αύριο, να είναι το σημείο εκκίνησης μιας νέας περιόδου για την Εκκλησία της Κύπρου αλλά γενικότερα για τις σχέσεις της Εκκλησίας μας με τον άλλο χριστιανικό κόσμο, με τις ορθόδοξες εκκλησίες και για τον διάλογο της εκκλησίας με την κοινωνία».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η Εκκλησία να παραμείνει εκτός των κοινωνικών  δρώμενων, γιατί τότε δεν επιτελεί την αποστολή της. Δεν περιορίζω τα κοινωνικά δρώμενα στο ποίμνιο της εκκλησίας της Κύπρου, αλλά είναι το πρώτιστο ενδιαφέρον». Σημείωσε πως «η Εκκλησία μας είχε πάντοτε τον εθναρχικό ρόλο και κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα του κυπριακού ελληνισμού. Βεβαίως και η σχέση με τις άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να είναι ένα από τα ύψιστα ενδιαφέροντα της δικής μας Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος εξέφρασε ευχαριστίες «σε όλο τον κυπριακό λαό για την προσήλωσή του προς την Εκκλησία και στο στράτευμα μας, γιατί ο λαός εκτιμά, σέβεται και επενδύει την ελπίδα του στην Εκκλησία, στο στράτευμα αλλά και στους άλλους κοινωνικούς θεσμούς. Τους ευχαριστώ γι’ αυτή την συμμετοχή τους όποια και αν είναι, δεν έχει σημασία αν ήταν μικρό ή μεγάλο το ποσοστό, αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία εκφράστηκε η βούληση του κυπριακού λαού».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «δεδομένων πολλών πραγμάτων, που δεν μπορεί να τα έχει υπόψη ο λαός μας, αλλά πρέπει εμείς να τα έχουμε που ηγούμαστε της εκκλησίας, να τα λάβουμε υπόψη ούτως ώστε η εκλογή να είναι εκείνη, με την οποία θα μπορέσει η εκκλησία να διαδραματίσει τον πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό της ρόλο, για τον οποίο ο λαός τρέφει προσδοκίες και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι και εθνικό μας καθήκον να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα που συσσωρεύονται την εποχή μας ούτως ώστε να δώσουμε και το στίγμα της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία μας», ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά και ευλογημένα και να φτάσουμε, όπως είπε, «το νέο έτος να είναι ειρηνικό, καρποφόρο και επιτέλους να μπορέσουμε να πορευθούμε σε μια λύση του κυπριακού ζητήματος, για να δικαιωθεί και ο πολύχρονος αγώνας που διεξάγει ο λαός μας για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα δεινά που έχει συσσωρεύσει η εισβολή της Κύπρου μας».

Ταυτόχρονα, ευχήθηκε «στο στράτευμα να παραμένει πάντοτε ισχυρό για το καλό της πατρίδας μας. Να ευχηθούμε ακόμα για την πατρίδα μας και για τον κόσμο ολόκληρο η ειρήνη που αναγγέλλεται μέσα από τη γέννηση του Ιησού Χριστού να επικρατήσει ούτως ώστε να εκλείψουν όλα αυτά τα οποία ταλαιπωρούν σήμερα την κοινωνία μας, όχι μόνο την κυπριακή αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και επηρεάζουν και εμάς εδώ στη μικρή μας πατρίδα την Κύπρο».