Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οξ

Αριστοτέλους  και της Αθηνάς Δημητρίου λίγες ώρες μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις  της νομικής υπηρεσίας για τις  καταγγελίες σε βάρος  Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού. Τονίζουν ότι δεν είχαν καμία αμφιβολία για την τελική απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας.

Δικηγόροι Άννας Αρχιστοτέλους- Αθηνάς Δημητρίου 

«Παρόλο που δεν είχαμε καμία αμφιβολία για την τελική απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, κάτι το οποίο είχαμε πει ξεκάθαρα και στην τελευταία μας ανακοίνωση, εν τούτοις θεωρούμε απαράδεκτο και εξόχως αστυνομικό τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το όλο θέμα. Όλες οι ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας, του Αρχηγού Αστυνομίας και της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης από τον Ιούνιο 2022, που υποβλήθηκε η καταγγελία των πελάτιδων μας, έδειχναν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεση της «αθώωσης» του κ. Κατσουνωτού πράγμα που επιβεβαιώθηκε με τη χθεσινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας».

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, σημειώνουν οι δικηγόροι της Διεύθυνσης των φυλακών, οι οποίοι  κάνουν παράλληλα  λόγο για άνισο αγώνα.

Δικηγόροι Άννας Αρχιστοτέλους- Αθηνάς Δημητρίου

«Δυστυχώς, ενέργειες όπως οι χθεσινές αποφάσεις και προφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας κλονίζουν ακόμη περισσότερο το περί δικαίου αίσθημα του απλού πολίτη και την εμπιστοσύνη την οποία θα έπρεπε να έχει προς τους φορείς της απονομής της δικαιοσύνης. Ο αγώνας ήταν άνισος και δεν είχαμε ψευδαίσθηση ή αμφιβολία για το που θα κατέληγε η όλη υπόθεση. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμα φορά. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά το μήνυμα που δίνεται στον απλό πολίτη: Να μην τολμήσεις να τα βάλεις με το σύστημα διότι θα «φαγωθείς».


Και στο βάθος η μετακίνηση

Σε ότι αφορά την μετακίνηση που ζήτησαν η Άννα Αριστοτέλους και η Αθηνά Δημητρίου από τις κεντρικές φυλακές σε άλλο τμήμα της δημοσίας υπηρεσίας, αυτό φαίνεται να παραμένει ανοικτό, αφού και δύο παρουσιάζονται αποφασισμένες.


Στέφη Δράκου- Υπουργός Δικαιοσύνης 

Θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία όπου δημόσιος υπάλληλος ιδίως ανώτερος υπάλληλος ζητά να αποσπαστεί σε μια άλλη υπηρεσία. Φυσικά υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Το αίτημα δεν σημαίνει κατ` ανάγκη ότι αυτό από μόνο του είναι αρκετό θα ακολουθηθεί η νενομισμένη διαδικασία. Είναι θέμα της δημόσιας υπηρεσίας κάποιος εάν κάνει αίτημα διευκολύνει την διαδικασία να αποσπαστείς σε ένα άλλο υπουργείο ή σε μία άλλη υπηρεσία.  

Η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά και στο έργο που επιτελείται εντός των κεντρικών φυλακών.

Στέφη Δράκου- Υπουργός Δικαιοσύνης

Το έργο της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και βεβαίως  η κυρία Αριστοτέλους τηρουμένων όλων αυτών των αναλογιών λέω ότι έχει επιτελέσει έχει εφαρμόσει την σωφρονιστική πολιτική που είναι της κυβέρνησης Αναστασιάδη και φυσικά δική μου πολιτική πιστεύω σε αυτή την πολιτική με επιτυχία.  Τα πάντα είναι υπό σκέψη. Προληπτικά ενεργούμε  πάντοτε προκειμένου οποιαδήποτε εξέλιξη έχει ένα θέμα να υπάρχει ο κατάλληλος χειρισμός.


Αναμένουν τους φακέλους

Την ίδια ώρα στο αρχηγείο αστυνομίας αναμένουν το μαρτυρικό υλικό που θα σταλεί από τον γενικό εισαγγελέα για να αρχίσει η δική τους εσωτερική- πειθαρχική διερεύνηση.

Χρίστος Ανδρέου- Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας 

Θα μελετηθεί και αν διαπιστωθεί εκ πρώτης ότι ενδεχομένως να προκύπτουν ή να υπάρχουν κάποια πειθαρχικά αδικήματα τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν τότε ο αρχηγός αστυνομίας θα ορίσει ανώτερο αξιωματικό με την έγκριση της υπουργού δικαιοσύνης ώστε να προχωρήσει σε αυτή την έρευνα.  

Οι φάκελοι με το μαρτυρικό υλικό αναμένεται να σταλούν στο Αρχηγείο μέχρι την Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με τους πειθαρχικούς κανονισμούς της Δύναμης η έρευνα θα πρέπει να συμπληρωθεί εντός 30 ημερών, εκτός  και αν δεν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.