Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τετράμηνα

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ζητά η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία σε ανακοίνωσή της κατηγορεί το Υπουργείο για «ασυνέπεια» σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν τις εξετάσεις τετραμήνων. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΟΕΛΜΕΚ προειδοποιεί για λήψη μέτρων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία συνήλθε στις 22 Δεκεμβρίου 2022 στη Λευκωσία, "καταγγέλλει την αναξιοπιστία και την ασυνέπεια που επιδεικνύει το ΥΠΑΝ σε σχέση με τη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τις εξετάσεις τετραμήνων", προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, σε έκτακτη συνάντηση που πραγματοποίησε η οργάνωση με τον Υπουργό Παιδείας στις 12 Δεκεμβρίου 2022, η ΟΕΛΜΕΚ τόνισε την ανάγκη να ανακοινώσει το ΥΠΑΝ την εξεταστέα ύλη ενόψει των επικείμενων εξετάσεων Ιανουαρίου το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα με το οποίο συμφώνησε ο Υπουργός Παιδείας. Η ΟΕΛΜΕΚ σημειώνει ότι για τη συγκεκριμένη απόφασή του, ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε συνέχεια της πιο πάνω απόφασης, το ΥΠΑΝ σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 20 Δεκεμβρίου 2022, ανέφερε «ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε οι μαθητές/μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν πριν τη διακοπή των μαθημάτων για τις διακοπές των Χριστουγέννων τι θα περιλαμβάνεται στη γραπτή αξιολόγηση του Ιανουαρίου».

"Ενώ λοιπόν υπήρχαν αυτές οι διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Παιδείας, δυστυχώς, αυτές δεν υλοποιήθηκαν για το σύνολο των μαθημάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο, επιτείνοντας έτσι την αβεβαιότητα, την αγωνία και το άγχος μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών", αναφέρει η ανακοίνωση.

"Για μια ακόμα φορά παρατηρούμε το φαινόμενο αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Υπουργού Παιδείας να ανατρέπονται ή/και να μην εφαρμόζονται σε χαμηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας του Υπουργείου", προστίθεται. 

Η ΟΕΛΜΕΚ επισημαίνει ότι "τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές υποσκάπτουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλους τους τελευταίους μήνες, ώστε να μην δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα εξαιτίας της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων και ταυτόχρονα πυροδοτούν νέες εντάσεις και κρίσεις στον χώρο της Εκπαίδευσης".

Η οργάνωση τονίζει ότι ζητά άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστούν σε ανώτατο επίπεδο όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτές τις τακτικές και τις μεθοδεύσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ΟΕΛΜΕΚ "θα υποχρεωθεί εξαιτίας των ανεύθυνων χειρισμών συγκεκριμένων υψηλόβαθμων λειτουργών του ΥΠΑΝ, οι ενέργειες των οποίων πλήττουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και κατ’ επέκταση το Δημόσιο Σχολείο, να προχωρήσει στη λήψη μέτρων", καταλήγει η ανακοίνωση.