Τηλεόραση Ραδιόφωνο
έλεγχοι υπεραγορές

Την έρευνα του για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δημοσιεύει σήμερα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, με τους καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν μέχρι και €255. Η έρευνα διεξήχθη από τις 12 μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2022.  
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, έγιναν συνολικά τρεις τιμοληψίες λιανικών τιμών και τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές ήταν οι τέσσερεις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία και έξι μικρότερες υπεραγορές. Σημειώνεται ότι η έρευνα κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και την Πάφο και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών. 

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί το κόστος ενός χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2022 και όχι για σκοπούς σύγκρισης μεταξύ των διαφόρων σημείων πώλησης. Επιπρόσθετα, σημειώνει ο Σύνδεσμος η έρευνα άρχισε νωρίς για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τιμές διαφοροποιούνται όσο πλησιάζει η μέρα των Χριστουγέννων και αν κάποιες προσφορές προϊόντων θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και μέχρι τα Χριστούγεννα. 

Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία και συμπεράσματα της έρευνας, το συνολικό κόστος ενός «πλούσιου» τραπεζιού περιλαμβάνει 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία το κόστος υπολογίζεται στα 166 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 241 ευρώ. Για την επαρχία Πάφου, το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι 178 ευρώ και 255 ευρώ αντίστοιχα. 

Δεύτερο, το συνολικό κόστος ενός «οικονομικού» τραπεζιού περιλαμβάνει τα 19 από τα 35 είδη. Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 92 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 119 ευρώ. Για την επαρχία Πάφου, το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι 95 ευρώ και 127 ευρώ αντίστοιχα. 

Τρίτο, το συνολικό κόστος ενός τραπεζιού για τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα περιλαμβάνει τα 11 από τα 35 είδη.  Για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα 24 ευρώ και για την εξαμελή οικογένεια 37 ευρώ. Για την επαρχία Πάφου, το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι το ίδιο με την Λευκωσία. 

Τέταρτο, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις σε μικρό αριθμό προϊόντων της έρευνας από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου που διήρκεσε η έρευνα που δεν μπορούν όμως να χαρακτηριστούν ως ουσιαστικές. 

Πέμπτο, ένας αριθμός ειδών που περιελάμβανε η έρευνα προσφέρονταν σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές προσφοράς διατηρήθηκαν από την αρχή της έρευνας μέχρι το τέλος της και γι’ αυτό και λήφθηκαν υπόψη στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ως είχαν. 

Έκτο συμπέρασμα είναι πως οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν να διαφοροποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών, αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση.   

Έβδομο συμπέρασμα του Συνδέσμου είναι πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μεταξύ των τριών διαφορετικών κατηγοριών, δηλαδή του «πλούσιου», «οικονομικού» και του τραπεζιού των ασθενέστερων οικονομικών εισοδημάτων.

Τέλος, σημαντικές διαφοροποιήσεις  στις τιμές μεταξύ των σημείων πώλησης παρατηρήθηκαν στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Επειδή όμως τα είδη αυτά μπορούν να διαφέρουν αισθητά από την άποψη των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, ακόμα και στο ακριβές τους βάρος, δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύγκρισή τους αξιόπιστη και αντικειμενική, γι’ αυτό και δεν σχολιάζεται στην έρευνα. 

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος εξηγώντας τη μεθοδολογία της έρευνας, στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού λήφθηκαν υπόψη και οι αναγκαίες ποσότητες κάθε είδους που συνήθως χρειάζεται μια τετραμελής και μια εξαμελής οικογένεια. Ένα επιπρόσθετο κόστος 5% στο σύνολο του κόστους θα πρέπει να προστεθεί για τα διάφορα συμπληρωματικά είδη που χρειάζονται στο τραπέζι, όπως, νερό, λεμόνια, άλας, λάδι, ξύδι, χαρτοπετσέτες κ.ά.