Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προιοντα

«Ικανοποίηση» για την ποιότητα και για την επάρκεια των προϊόντων στην κυπριακή αγορά εξέφρασε την Πέμπτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, μετά από επίσκεψη σε υπεραγορά στη Λευκωσία στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Οι τιμές στα φθαρτά είναι «ικανοποιητικές», ανέφερε, για την κατάσταση στην αγορά γενικά, ενώ είπε ότι υπάρχει αύξηση στην τιμή του κρέατος σε σχέση με πέρσι, λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος παραγωγής.
 

Μετά την επίσκεψή του στην υπεραγορά ΜΕΤΡΟ στον Στρόβολο, ο κ. Καδής σημείωσε ότι, αυτή του η «συμβολική» βόλτα αποσκοπούσε στο να δουν από κοντά την κατάσταση της αγοράς και ιδιαίτερα τα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, Αντρούλλα Γεωργίου και τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλο Πίπη, ο Υπουργός πέρασε από την φρουταγορά, την κάβα, το κρεοπωλείο, και την ψαραγορά του καταστήματος, ενώ σταμάτησε και στα τυροκομικά, κοιτάζοντας τις διάφορες συσκευασίες ΠΟΠ χαλουμιού και άλλων προϊόντων.

«Η γενική μας διαπίστωση είναι ότι, τόσο από πλευράς επάρκειας όσο και από πλευράς ποιότητας, είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση, υπάρχει αφθονία προϊόντων, και επιλογών και η ποιότητα είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο», είπε ο κ. Καδής σε δηλώσεις του μετά την περιήγησή του στην υπεραγορά. Πρόσθεσε ότι, αυτό, δεν αναμενόταν να το πει ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, αλλά ότι είναι κάτι που ελέγχουν συστηματικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους τις οποίες και ευχαρίστησε για την συνδρομή τους.

«Μέσα από αυτούς τους ελέγχους, διαπιστώνεται ότι τα προϊόντα που φτάνουν στο πιατο του κύπριου καταναλωτή είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν πρέπει να φοβάται καθόλου ο καταναλωτής ως προς την ποιότητα των προϊόντων», είπε ο Υπουργός.

Ως προς τις τιμές, είπε ότι η διαπίστωση είναι ότι λόγω της καλοκαιρίας, «είναι ικανοποιητικές» οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα, κυρίως, στις ντομάτες, τα αγγουράκια, στα φθαρτά. «Σε σχέση με πέρυσι έχουμε μια αύξηση στα κρέατα και αυτό είναι φυσιολογικό λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος παραγωγής», πρόσθεσε. Σίγουρα, πρόσθεσε, είναι μειωμένες οι εισαγωγές από το εξωτερικό λόγω της αύξησης στην τιμή και στο κόστος της παραγωγής.

Σημείωσε επίσης, ότι είναι με «με μεγάλη ικανοποίηση», που ενημερώθηκαν και από την συγκεκριμένη υπεραγορά, ότι εφαρμόζεται πλέον μια πρόνοια που έχει περάσει στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών όπου μέσα σε ένα μήνα από την παράδοση των αγροτικών προϊόντων, οι προμηθευτές και κατ’ επέκταση οι αγρότες πληρώνονται. «Ήταν κάτι το οποίο δεν διασφαλιζόταν προηγουμένως τώρα με βάση τη νομοθεσία διασφαλίζεται και φαίνεται ότι εφαρμόζεται», σημείωσε ο κ. Καδής.

Κλείνοντας, είπε, ότι, γενικότερα φεύγουν από αυτή την περιοδεία, «πλήρως ικανοποιημένοι» και για την ποιότητα και για την επάρκεια των προϊόντων και ευχήθηκε σε όλον τον κόσμο, «Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές και να περάσουν όμορφα μέσα στις μέρες που έρχονται».