Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κρήτη Κνωσός

H TUS Airways πραγματοποίησε τη πρώτη πτήση Λάρνακα Ηράκλειο τη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε την Κρητική φιλοξενία σε όλο της το μεγαλείο.

Η Κρήτη σε γεμίζει με εμπειρίες ζωής από τη μία άκρια της μέχρι την άλλη. Μια επίσκεψη στο Οροπέδιο Λασιθίου και το Δικταίον Άντρον  στη Σπηλία του Δία (Cave of Zeus) θα σας πείσει στο μέρος όπου μυστικά γεννιέται ο Δίας σε μια μοναδική σπηλιά που θα σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο. Χρειάζεται κάποια φυσικά κατάσταση για την ανάβαση και η διαδρομή  συστήνεται με αγροτικό η με αυτοκίνητο 4 χ 4 Απολαύστε τη θέα του Οροπεδίου της Νίδας και του Ψηλορείτη που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Γευτείτε κατόπιν το ξακουστό Κρητικό ελαιόλαδο με μια επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Λίμνες για μια μοναδική γευσιγνωσία ελαιολάδου σε παραδοσιακό οικογενειακό ελαιοτριβείο . Εκεί θα μάθετε πως να ξεχωρίζετε τις γεύσεις και την ωρίμανση του λαδιού.

Ένα γεύμα στην Πλάκα με θέα στο νησί της Σπιναλόγκα συνίσταται παρέα με τη μαγική θέα του νησιού και το απέραντο γαλάζιο της Κρήτης. Από τα καθαρά νερά της Πλάκας κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σκάφη ξεκινούν από το πρωί σε τακτά διαστήματα με κατεύθυνση το νησί της Σπιναλόγκας μεταξύ του κόλπου της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου και του νομού Λασιθίου Κρήτης. Οι αρχαίοι την ονόμαζαν Καλυδών, αλλά μετά την κατάληψη από τους Ενετούς ακούει στο λατινικό "spina lunga" αλλιώς «μακρύ αγκάθι». Στις 30 Μαίου του 1903 μετατρέπεται στο νησί των λεπρών αφού στις 13 Οκτωβρίου 1904 μεταφέρθηκαν 251 ασθενείς, 148 άνδρες και 103 γυναίκες. Μετά το 1913 η Κρήτη υποδέχεται εντέλει όλους τους λεπρούς του νησιού . Το 1957 η Σποιναλόγκα έκλεισε ιαθέντων των λεπρών με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Κατόπιν κατευθυνθείτε στον Άγιο Νικόλαο και δείτε τη Λίμνη Βουλισμένη, και τη μαγική Μαρίνα Αγίου Νικολάου. Ανακαλύψτε παραδοσιακούς θησαυρούς στα στενά της γραφικής αυτής πόλης. Δοκιμάστε τους παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι , κανέλλα και παγωτό και γευτείτε τη ρακή με παραλλαγές ρόδου και ροδιού. Περάστε τουλάχιστον μία ώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και δείτε το Μινωικό ανάκτορο από τα Νεολιθικά χρόνια μέχρι τον 5ο αιώνα στο λόφο της Κεφάλας, με πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό. Η Κνωσός ήταν έδρα του Μίνωα και συνοδεύεται από τον μύθο του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο. Αξίζει κανείς να δει το χώρο του θεάτρου καθώς και το χώρο που βρισκόταν το διαμετακομιστικό  ποτάμι.

Κρήτη

Κατευθυνθείτε μετά στο οινοποιείο Μηλιωτάκη  στην ευρύτερη περιοχή για γευσιγνωσία κρασιών πριν πάρετε το δρόμο για την ιστορική Μονή Αρκαδίου που χρονολογείται από το 916 με 1014 στην Κοινότητα Αμνάτου στο Ρεθυμνο σε οροπέδιο 23 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης. Η σημερινή εκκλησία μας δείχνει ρωμαϊκά και μπαρόκ στοιχεία και αποτελεί σύμβολο πίστης, και γενναιότητας αφού παίζει ενεργό ρόλο στην κρητική αντίσταση της Τουρκοκρατίας κατά την εξέγερση του 1866 όπου 943 Έλληνες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, βρήκαν εκεί καταφύγιο. Μετά από τρεις μέρες μάχης και με εντολή του ηγουμένου της μονής, οι Κρήτες ανατίναξαν βαρέλια με πυρίτιδα, επιλέγοντας να θυσιαστούν παρά να παραδοθούν.

Το απόγευμα δείτε την παλιά πόλη του Ρεθύμνου και περπατήστε στα σοκάκια για να βρείτε ταβερνάκια και ζαχαροπλαστεία. Την τελευταία μέρα στο Ηράκλειο περάστε την στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου βρίσκονται τα αυθεντικά κατάλοιπα της Κνωσού μαζί με τον Δίσκος της Φαιστού ο οποίος ανακαλύφθηκε στις 3 Ιουλίου 1908 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ  .Μέχρι σήμερα ο σκοπός της κατασκευής του και των επιγραφών του παραμένει άγνωστος. Μετέπειτα μια ξενάγηση στο Ηράκλειο με τα πόδια θα σας οδηγήσει στον Άγιο Μηνά, στον  Άγιο Τίτο, στη Νεώρια, στις Κούλες, και στα τείχη με κατάληξη το υψηλότερο σημείο του Ηρακλείου τον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη καθώς και της δεύτερης συζύγου του Ελένη. Εκεί σταθείτε ένα λεπτό και φανταστέιτε τί μπορεί να σήμαινε για τον συγγραφέα η επιγραφή «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, Είμαι λέφτερος». Αποχαιρετήστε την πόλη του Ηρακλείου με μοναδική θέα τα υπέροχα γκράφιττι στα σοκάκια της πόλης.

H TUS Airways άρχισε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου του 2016 και συνεχίζει πλέον να μας πετά στους αιθέρες με 5 σύγχρονα αεροσκάφη με ασφάλεια και συνέπεια.